Фото: Вікіпедія

У Байдена підтвердили надання Україні ракет ATACMS: яка дальність снарядів

У вівторок ввечері, 17 жовтня, Білий дім офіційно підтвердив, що Україна отримала далекобійні ракети ATACMS. Їхня дальність — 165 кілометрів.

Відповідну заяву зробила представниця Ради національної безпеки США Едріен Вотсон, пише PAPЗа її словами, США "нещодавно" надали Україні тип ATACMS, здатний діяти на відстані до 165 кілометрів

Вона наголосила, що ракети ATACMS забезпечать значне збільшення бойових спроможностей України, адже дозволять вражати цілі, розташовані в глибині України, а також позбавлять росіян можливості "сховатись" на окупованій території.

"Ми сповнені рішучості продовжувати надавати Україні військову допомогу, необхідну їй для досягнення успіху на полі бою і боротьби за свободу і незалежність", — додала Вотсон.

Раніше повідомлялось, що українські військові вдарили ракетами ATACMS по російських військах. Це стало першим випадком, коли надана США зброя була використана під час війни в Україні.

Згодом ЗМІ назвали головну мету Вашингтона, таємно відправивши Україні ракети ATACMS. Вони наголосили, що росіяни знають про радіус дії ракет, і США були стурбовані тим, що вони перенесуть обладнання та зброю за межі досяжності, перш ніж ракети зможуть бути використані.

Своєю чергою медіаплатформа Noelreports у соцмережі X оприлюднила фото уламків ракет, якими ЗСУ вгатили по двох аеродромах в окупованих Росією Луганську й Бердянську. Джерело вказало, що це, вірогідно, тип "MGM-140A ATACMS Block I, M39 (A1)".

Нагадаємо, президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден ще у вересні дав згоду на відправку ракет дальнього радіуса дії ATACMS в Україну. Рішення було ухвалено до візиту до США українського лідера Володимира Зеленського, який відбувся 19 вересня.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 17.10.2023 22:33