Фото: Джейк Салліван. Джерело: Офіс президента

Де базуватимуться F-16, які США передадуть Україні: заява Білого дому

Американські винищувачі F-16, які Вашингтон передасть Києву, будуть базуватись на українській території. Водночас Україна може збивати російські літаки американською зброєю над територією Росії.

Про це заявив радник Білого дому з питань нацбезпеки Джейк Салліван, пише PBS.

За його словами, безпекова угода між Вашингтоном та Києвом передбачає, що надані літаки F-16 будуть розміщувати в Україні. Він додав, що двостороння безпекова угода, яку підписали президент Джо Байден та президент Володимир Зеленський, підкріпила цей пункт.

"Ми хочемо допомогти Україні мати цей потенціал. Це має бути потенціал, який базується в Україні", — зазначив він.

Салліван додав, що у випадку загрози українські військові можуть застосовувати надані системи протиповітряної оборони, зокрема ті, що передав Вашингтон, для знищення російських літаків. Йдеться навіть про літаки, які перебувають у повітряному просторі держави-агресора.

"Вони можуть використовувати системи протиповітряної оборони, у тому числі ті, що постачаються США, щоб збивати російські літаки, навіть якщо ці літаки знаходяться в російському повітряному просторі, якщо вони збираються атакувати українську територію", — наголосив Салліван.

Нагадаємо, у травні видання The Washington Post, посилаючись на неназваного американського чиновника повідомляло, що у США стурбовані ударами Києва по системах раннього попередження про ракетно-ядерний удар у Росії. Це начебто може занепокоїти Москву, коли Білий дім приймає рішення щодо зняття обмежень на удари своєю зброєю по російській території. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 19.06.2024 14:02