Фото: росЗМІ

У Білорусі призначили дату нових виборів Лукашенка

Так звані вибори президента Республіки Білорусь відбудуться взимку наступного року. Відповідне рішення було ухвалено на засіданні Палати представників.

Про це повідомляє Белта.

"Вибори президента Республіки Білорусь призначено на 26 січня 2025 року. Таке рішення ухвалено на засіданні Палати представників", — йдеться у повідомленні.

Жодних подробиць щодо майбутніх "виборів" у виданні не розкрили.

Чи балотуватиметься Лукашенко у президенти Білорусі

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко перебуває на посаді вже шостий термін. Він заявляв, що буде балотуватися ще й на наступні вибори, тобто це може бути вже його сьомий термін при владі. Про свої наміри йти на ще один термін білоруський диктатор заявляв взимку цього року. 

"Піду-піду. Передайте їм, що піду... Жоден відповідальний президент не покине своїх людей, які за ним ішли у бій. Тому чим більше напружуватимуть вас, мене та суспільство, тим швидше я піду на ці вибори. Ви не переживайте, ми зробимо так, як це потрібно для Білорусі", — заявив Лукашенко під час голосування з обрання депутатів до парламенту та місцевих рад.

Також 19 жовтня під час виступу на фестивалі-ярмарку "Дажынки-2024" Лукашенко наголошував, що на наступних президентських виборах у 2025 році громадяни "охайно та акуратно" оберуть собі очільника країни.

"Запам'ятайте: найбільше я б не хотів, щоб ця кампанія починалася. Так, ми, як завжди, по-білоруськи, чисто, акуратно, на очах усієї світової спільноти оберемо свого президента. Ви оберете того, хто цього заслуговує, на ваш погляд. Тому жодної передвиборчої кампанії", — сказав очільник Білорусі.

Президентські вибори у Білорусі 2020 року

Попередні президентські вибори у Білорусі, які відбулися 2020 року, закінчилися масовими протестами, а їх результати не визнали у більшості країн світу. Так, Білоруссю прокотилася хвиля мирних демонстрацій проти режиму Лукашенка. 

Основна хвиля протестів почалася ввечері 9 серпня, коли з'явилися перші офіційні екзит-поли. За їхніми даними, Лукашенко набрав майже 80% голосів, а опозиціонерка Світлана Тихановська — менш ніж 7%, проте такі дані суттєво розходилися з опозиційним підрахунком голосів. Після цього обурені білоруси вийшли на масові акції протестів, в ході яких ОМОН та внутрішні війська застосували силу проти демонстрантів, протести почали розганяти водометами, сльозогінним газом і світло-шумовими гранатами. У Мінську по протестувальниках стріляли гумовими кулями.

11 серпня було оголошено загальнонаціональний страйк, до якого приєдналися великі підприємства країни. Протести 2020 року стали найбільшими в історії Білорусі.

Нагадаємо, раніше самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що Білорусь нібито підтримує канали звʼязку з Україною.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 23.10.2024 11:24