Фото: росЗМІ

У британській розвідці пояснили, чому в Росії збільшилась кількість атак на військкомати

Збільшення кількості нападів на військкомати та схожі установи в Російській Федерації може свідчити про недовіру до обіцянки президента Володимира Путіна не проводити нову хвилю мобілізації.

Про це йдеться в огляді міноборони Британії від 28 січня.

Розвідка спирається на оприлюднені владою РФ 22 січня дані про 220 атак на пов’язані з набором до армії інституції з початку вторгнення Росії в Україну. Водночас статистика видання "Медіазона" свідчить про 113 атак тільки від 26 липня 2023 року.

"Взяті разом ці цифри свідчать про подвоєння підпалів військкоматів в останні 6 місяців", — йдеться у зведенні розвідки.

Своєю чергою очільник служби зовнішньої розвідки Росії Сергій Наришкін заявив, що виконавці нападів діяли від імені західних посадовців.

"Однак збільшення числа атак дуже ймовірне через дедалі більше почуття невдоволення війною серед російського населення, а особливо тих, хто може бути мобілізований щойно оголосять про другу хвилю мобілізації", — пише британська розвідка.

Там зазначили, що багатьох виконавців цих атак звинуватили в тероризмі та зраді.

"Нова мобілізація буде суперечити обіцянці Путіна від 14 грудня 2023 року, про те, що нової хвилі не буде — атаки з високою ймовірністю свідчать про брак довіри до цих обіцянок", — додали в міноборони Великої Британії.

Інфографіка: британська розвідка

За даними Інституту вивчення війни, Кремль більше не пропонує помилування засудженим новобранцям і суттєво змінює умови їхньої служби. Це сталось, ймовірно, у відповідь на скорочення кількості засуджених, які підходять для вербування у зусилля щодо формування російських сил.

Нагадаємо, у вересні з'явилась інформація, що у Російській Федерації розглядають сценарій оголошення повноцінної публічної мобілізації росіян на війну проти України. Це пов'язано з великими втратами окупантів на фронті.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 28.01.2024 10:11