Фото: Генштаб ЗСУ

У червні українці задонатили рекордну суму на армію: оприлюднено цифри

У червні 2023 року українці перерахували на потреби Збройних сил рекордну суму. Проте в цілому обсяги донатів у поточному році зменшилися.

Відповідна інформація з'явилась на платформі відкритих даних Опендатабот

Аналітики підрахували надходження до трьох найбільших благодійних фондів. Зазначається, що за перші шість місяців 2023 року на рахунки трьох найбільших благодійних фондів України надійшло 8,4 мільярда гривень. Для порівняння, це на 22% менше, ніж протягом другого півріччі 2022-го. Найбільші збори — у платформи United24, рекорд за весь час великої війни. Донати решти фондів також помітно зросли у порівнянні з попередніми місяцями.

Основну частину донатів за перше півріччя зібрала платформа United24 — 5,54 мільярда гривень або 66% від загального обсягу. На рахунки фонду "Повернись живим" надійшло 1,81 мільярда гривень (22%), а до фонду Сергія Притули — близько 1 мільярда гривень (12%).

Інфографіка: Опендатабот

Переважну більшість коштів, які були перераховані на рахунки United24, призначені на потреби ЗСУ (на оборону) — 4,93 мільярда грн або 89% усіх отриманих цією платформою донатів. Решта 11% були зібрані на медичну допомогу і на відбудову України — 0,45 мільярда гривень та 0,16 мільярда гривень відповідно.

Інфографіка: Опендатабот

Цікаво, що 2,4 мільярда гривень на оборону у червні — це абсолютний рекорд та майже половина від усіх донатів на оборону в першому півріччі поточного року. Попередній максимум — 2,24 мільярда гривень — було зібрано цією платформою в липні 2022 року. При цьому, результати зборів на ЗСУ за червень у 4,8 раза перевищили показники періоду січня-травня поточного року — тоді United24, у середньому, збирала на ці потреби 0,5 мільярда гривень на місяць.

В Опендатабот зазначають, що схожа ситуація і з двома іншими благодійними фондами. У червні на 17% зросли збори "Повернись живим" — 0,34 мільярда гривень проти "середньомісячних" 0,29 мільярда гривень у січні-травні поточного року. Що стосується фонду Притули, то зростання склало аж 37% — у червні українці задонатили 0,22 мільярда гривень, тоді як протягом попередніх п’яти місяців, у середньому, на рахунки заходило 0,16 мільярда гривень.

Нагадаємо, американський письменник Стівен Кінг отримав у Twitter "синю галочку" верифікації. На таку подію Кінг відреагував досить скептично і запропонував власнику Twitter Ілону Маску перерахувати гроші для допомоги Україні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 21.07.2023 14:55