Фото: Міноборони

У Чорному морі з'явиться угруповання протимінних сил: деталі від Міноборони

У п'ятницю, 16 лютого, Кабінет міністрів схвалив постанову, яка надасть змогу залучити кошти для реалізації проекту щодо постачання й обслуговування двох протимінних кораблів. Це передбачено Рамковою угодою між урядами України та Великої Британії.

Про це повідомила прес-служба Міністерства оборони України.

Зазначаться, що у 2022 році два кораблі класу Sandown були виведені з британського флоту. Вони отримали назви "Черкаси" та "Чернігів" та залучалися до багатонаціональних навчань під українським прапором. Договір про постачання уклали Міністерство оборони України та Міністерство оборони Великої Британії.

У відомстві нагадали, що у 2023 році Міноборони України уклало угоду з британським підприємством, яке має великий досвід в обслуговуванні кораблів ВМС Великої Британії. За модернізацію, технічне обслуговування, забезпечення обладнанням та запчастинами двох кораблів, які шукатимуть міни Україна сплачуватиме кошти відповідно до кредитних угод, умови яких затверджено у договорі. 

На даний час кораблі не можуть прибути у води України, адже це суперечить Конвенції Монтре 1936 року, яка забороняє проходження протоками Босфор і Дарданелли кораблів країн, що воюють.

Корабель "Чернігів". Джерело: Міноборони

Корабель "Чернігів". Джерело: Міноборони

"Ці кораблі критично необхідні Україні для розмінування акваторії Чорного моря після завершення повномасштабної війни, адже це сучасні протимінні кораблі такого класу. За оцінками експертів України та НАТО, операція з усунення мінної небезпеки у Чорному морі триватиме від трьох до п'яти років, а рекомендованих морських шляхів та місць стоянки суден до шести місяців, але без таких кораблів це може тривати довше", — пояснив командувач ВМС ЗСУ Олексій Неїжпапа.

На даний час екіпажі "Черкас" та "Чернігова" проходять підготовку у складі протимінних сил. Зокрема, військовослужбовці опановують застосування протимінної зброї, тактичні прийоми та способи розмінування акваторій за стандартами НАТО.

Корабель "Черкаси". Джерело: Міноборони

Корабель "Черкаси". Джерело: Міноборони

"Команди завершили перший етап підготовки протимінних кораблів та за результатами атестації фахівців НАТО під час навчань Joint Warrior 23-II отримали позитивні оцінки. Надалі військовослужбовці проходитимуть інтенсивну підготовку кораблів до дій у будь-яких умовах — як одинично, так і у складі з'єднання", — додали у Міноборони.

До того ж у 2024 році кораблі "Черкаси" і "Чернігів" братимуть участь у трьох міжнародних навчаннях. На завершальному етапі експерти НАТО сертифікуватимуть кораблі щодо взаємосумісності для дій у складі корабельних протимінних груп НАТО.

"Укладання відповідних договорів критично важливе. Це започаткує формування морського протимінного угруповання у Чорному морі та дозволить уникнути іміджевих втрат для України в очах стратегічного партнера. Адже саме Велика Британія ініціювала створення Міжнародної коаліції країн із відновлення спроможностей наших Військово-морських сил", — підкреслив заступник Міністра оборони Юрій Джигир.

Нагадаємо, 11 січня три країни-члени Північноатлантичного альянсу — Туреччина, Румунія та Болгарія об'єднали зусилля для пошуку мін у Чорному морі та підписали меморандум. Дані зусилля спрямовані на підвищення безпеки судноплавства та на підтримку експорту українського зерна.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 16.02.2024 20:59