Олександр Дубінський. Джерело: Вікіпедія

У Дубінського знайшли російський слід: за які гроші мати нардепа купила нерухомість у Барселоні

Пенсіонерка Алла Березовська, яка є матір’ю підозрюваного в державній зраді нардепа Олександра Дубінського, придбала квартиру в Барселоні 28 лютого 2022 року — через чотири дні після початку повномасштабного вторгнення. Вартість квартири — 288 000 євро.

Про це у своєму блозі на сайті "Українська правда" написала голова громадської ініціативи "Голка" Ірина Федорів із посиланням на джерела в спецслужбах.

"У тій таки Барселоні цивільна дружина Дубінського — Олена Деккерт — теж придбала квартиру за 100 000 євро. Але наприкінці 2021 року. Саме до Деккерт у Барселону Дубінський їздив рік тому під прикриттям хворого батька", — зазначила вона.

Голова громадської ініціативи "Голка" додала, що Деккерт придбала квартиру через декілька тижнів після того, як проти Дубінського ввели персональні санкції у США — 2021 року. І це підтверджується інформацією з реєстрів.

Перед придбанням нерухомості родина Дубінського отримала на банківські рахунки значну суму коштів від громадянок Росії Ксенії Юріївни Шишкової (Кац) 1988 року народження та її матері — Олени Борисівни Кац. Це також повідомили "Голці" джерела в спецслужбах і уточнили, що кошти надійшли низкою переказів: 212 139 євро (ця сума надійшла декількома переказами на початку 2022 року) та 73 000 євро.

Профіль Ксенії Кац вдалося знайти у соцмережі LinkedIn. Місцем роботи значиться TvoiDom Spain SL. Ксенія Кац вчилася в Московському державному університеті (МГУ) з 2005 по 2010 роки. Далі поїхала на навчання в Бельгію. Орієнтовно 2008 року Кац працювала в Адміністрації президента Росії. Це теж повідомили працівники спецслужб.

"Тому постає запитання: за що мати-пенсіонерка Дубінського — Алла Березовська — та його цивільна дружина Олена Деккерт отримали кошти від громадянок Росії, які могли використати на придбання житла у Барселоні? І чи може тут бути слід російських спецслужб?" — продовжила Ірина Федорів.

ЗМІ 2020 року писали про те, що мати Дубінського подарувала нардепу три елітні авто. Як повідомлялося раніше, 2015-2021 років на рахунки матері-пенсіонерки внесли готівкою 7,3 мільйона гривень. Її офіційний дохід за цей період склав 2,8 мільйона гривень. Слідство вважає, що мати використовувала раніше готівку для придбання нерухомості, яку, ймовірно, надав її син — Дубінський. Торік суд задовольнив клопотання Офісу генпрокурора й арештував майно Дубінського та його родичів. Зокрема, 15 автомобілів, 22 квартири та вісім земельних ділянок.

"Голці" вдалося з'ясувати ще низку важливих фактів. Дубінський після 2014 року їздив у Росію — в Москву та Пітер. Щонайменше двічі. 2018 року він відвідував Москву, а перед парламентськими виборами — Пітер. З Пітера до Києва він повернувся 14 жовтня 2019 року через Барселону — за декілька тижнів до дня голосування. Про те, що Дубінський заїздив до Пітера, свідчать транзакції його картки 11 та 12 жовтня 2019 року. Аналогічно транзакція у Москві простежується роком раніше.

Варто нагадати, що Дубінський поширював фейки про повій на Майдані, про що писали Bihus.info. Події під час Революції Гідності позиціонувалися як "майдан меньшинства". Це робилося, як виявили журналісти-розслідувачі, на замовлення найближчого оточення ексміністра доходів та зборів Олександра Клименка, якого звинувачують у державній зраді.

Він пройшов у парламент 2019 року, а через рік став "куратором" виборів на Київщині та очолив список партії "Слуга народу" до Київської облради. У низці громад, зокрема в Приірпінні, Дубінський домовлявся із забудовниками про співпрацю та політичні списки, а у Київській облраді за списком "Слуг народу" зайшла низка депутатів, яких громадський сектор назвав "консервами Дубінського".

Хоча самого Дубінського вигнали з фракції за рік до повномасштабного вторгнення. І це лише тому, що у США ввели санкції проти нього та нардепа-зрадника Андрія Деркача. Їх звинуватили в Америці у втручанні у президентські вибори у США і також зазначили, що Дубінський є частиною "пов'язаної з Росією мережі іноземного впливу".

Правоохоронці повідомляли: у межах досудового розслідування було задокументовано, що агентурну мережу, яка діяла у Києві та до якої входив Дубінський, створив заступник начальника російського ГРУ Володимир Алєксєєв, а операційним керівництвом нею з території Росії займався заступник Алєксєєва — Олексій Савін. До агентурної мережі також входили екснардеп Андрій Деркач, який напередодні повномасштабного вторгнення втік з України за кордон, та колишній прокурор Костянтин Кулик із позивним "Птічка", котрий наразі також переховується від слідства за кордоном та завданням якого було псевдоправове "обґрунтування" фейків на користь Кремля.

Нагадаємо, в червні перший заступник директора Державного бюро розслідувань Олександр Удовиченко заявляв, що твердження народного депутата Олександра Дубінського про начебто переслідування та репресії щодо нього не відповідають дійсності. Розслідування його справи за підозрою в державній зраді перебуває на завершальному етапі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 23.07.2024 10:40