Фото: ілюстративне. Джерело: соцмережі

У G7 висловилися про важливість призначення нових членів у наглядову раду "Укренерго"

У зв’язку зі звільненням голови правління "Укренерго" Володимира Кудрицького і відставкою двох членів наглядової ради, посли країн G7 наголошують на важливості переобрання незалежних членів наглядової ради.

Про це стало відомо із повідомлення у X (Twitter) послів G7 в Україні.

Зокрема, дипломати вказують на необхідність швидкої організації процедури за стандартами ОЕСР для призначення "компетентних і професійних незалежних експертів до наглядової ради" після звільнення голови правління НЕК "Укренерго" і відставки двох членів наглядової ради на знак протесту.

"Це критично важливо для енергетичної безпеки України та довіри міжнародних партнерів", — йдеться у повідомленні G7. 

Зазначимо, що раніше голова наглядової ради "Укренерго" Данієль Доббені та її член Педер Андерсон подали заяви про дострокове припинення повноважень на тлі звільнення Володимира Кудрицького. У спільній заяві вони назвали його звільнення "політично вмотивованим" та заявили про політичний тиск на наглядову раду ще з початку роботи у ній — з грудня 2021 року.

Що відомо про звільнення Володимира Кудрицького

Про можливе звільнення Володимира Кудрицького писали низка ЗМІ ще 30 серпня. Деякі українські видання також інформували, що в Офісі президента міністр енергетики Герман Галущенко проводив співбесіди з потенційними кандидатами на голову правління НЕК "Укренерго". 

За даними видання Forbes, під час Ставки Верховного головнокомандувача 30 серпня президент України Володимир Зеленський вирішив, що голова правління "Укренерго" Володимир Кудрицький має написати заяву про звільнення за власним бажанням. Причина — незавершені захисні конструкції навколо підстанцій "Укренерго", що після російського масованого обстрілу 26 серпня призвело до перебоїв із постачанням електроенергії.

Ввечері 2 вересня за звільнення керівника "Укренерго" проголосували четверо членів наглядової ради з шести. Обов’язки очільника компанії з 4 вересня виконує член правління Олексій Брехт.

Варто зазначити, що Володимир Кудрицький очолював "Укренерго" з 2020 року. Він мав працювати на цій посаді до серпня 2025 року.

Нагадаємо, 3 вересня Володимир Кудрицький прокоментував своє звільнення з посади керівника "Укренерго". Він запевнив, що рішення наглядової ради компанії "не має жодного стосунку до питання захищеності підстанцій". Він також додав, збереження у компанії професійної команди й призначення у наглядову раду всіх незалежних її членів є запорукою продовження підтримки західних партнерів, яка повністю використовується на відновлення енергосистеми.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 10.09.2024 10:22