Фото ілюстративне зі соцмереж

Звільнення Кудрицького: Міненерго заперечило тиск на "Укренерго"

Після звільнення Володимира Кудрицького з посади голови "Укренерго" з’явилися розмови, що це відбувалося під тиском. У Міністерстві енергетики України вважають ці заяви частиною компанії з дискредитації відомства.

Про це написало видання Financial Times. Журналісти нагадали слова народного депутата Ярослава Железняка, який, посилаючись на деяких членів правління "Укренерго", заявив, що міністр енергетики й Офіс президента тиснули на членів наглядової ради "Укренерго", щоби вони проголосували за зміну керівництва.

Медійники додали: Міністерство енергетики України у відповідь заявило, що рішення ухвалила незалежна рада компанії, а звинувачення у тиску стали "частиною кампанії з дискредитації" міністерства.

Раніше голова наглядової ради "Укренерго" Данієль Доббені та її член Педер Андерсон подали заяви про дострокове припинення повноважень на тлі звільнення Володимира Кудрицького. У спільній заяві вони назвали його звільнення "політично вмотивованим" та заявили про політичний тиск на наглядову раду ще з початку роботи у ній — з грудня 2021 року.

Раніше Володимир Кудрицький прокоментував своє звільнення з посади керівника "Укренерго". Він запевнив, що рішення наглядової ради компанії "не має жодного стосунку до питання захищеності підстанцій".

Що відомо про звільнення Володимира Кудрицького

Про можливе звільнення Володимира Кудрицького писали низка ЗМІ ще 30 серпня. Деякі українські видання також інформували, що в Офісі президента міністр енергетики Герман Галущенко проводив співбесіди з потенційними кандидатами на голову правління НЕК "Укренерго". 

За даними видання Forbes, під час Ставки Верховного головнокомандувача 30 серпня президент України Володимир Зеленський вирішив, що голова правління "Укренерго" Володимир Кудрицький має написати заяву про звільнення за власним бажанням. Причина — незавершені захисні конструкції навколо підстанцій "Укренерго", що після російського масованого обстрілу 26 серпня призвело до перебоїв із постачанням електроенергії.

Ввечері 2 вересня за звільнення керівника "Укренерго" проголосували четверо членів наглядової ради з шести. Обов’язки очільника компанії з 4 вересня виконуватиме нинішній член правління Олексій Брехт.

Варто зазначити, що Володимир Кудрицький очолював "Укренерго" з 2020 року. Він мав працювати на цій посаді до серпня 2025 року.

Нагадаємо, у липні Вищий антикорупційний суд зобов’язав Національне антикорупційне бюро відкрити кримінальне провадження проти голови НЕК "Укренерго" Володимира Кудрицького.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 03.09.2024 22:11