Касим-Жомарт Токаєв. Джерело: upg

У Казахстані вирішили змінити герб країни через "ознаки радянської доби"

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв припустив можливість оновлення державного герба країни. Він запропонував розглянути питання щодо нового вигляду символіки.

Про це повідомив офіційний Telegram-канал казахстанського президента (Aqorda). Таку заяву Токаєв зробив під час засідання Національного курултаю.

Він нагадав, що минулого року порушував питання "про необхідність систематизації та приведення до єдиного стандарту символіки наших міст і областей".

"Вони мають відображати не лише регіональну специфіку, а й органічно поєднувати у собі ключові елементи образу країни. Нині у цьому напрямі ведеться конкретна робота", — сказав президент Казахстану.

За його словами, під час обговорень низка експертів і громадських активістів висловлювалася про необхідність "модернізації всієї системи державної символіки. нашої країни". Токаєв додав, що те саме стосується і державного гімну, який "містко увібрав у себе цінності та дух народу".

Лідер Казахстану розповів, що вважає за доцільне взяти до уваги резонні аргументи професіоналів і небайдужих громадян щодо герба Казахстану, зокрема, врахувати думку молоді про те, що нинішній — надто складний для сприйняття, і "в ньому присутня еклектика та ознаки радянської доби".

"У разі загальної згоди можна було би створити спеціальну комісію, яка предметно розгляне всі аспекти, проведе громадські дискусії. Потім — оголосити відкритий конкурс на найкращий ескіз нового Державного герба Казахстану", — заявив Токаєв.

Нинішній герб Казахстану. Джерело: Kazakhstan.svg

Нинішній герб Казахстану. Джерело: Kazakhstan.svg

Як відомо, у вересні 2022 року президент Касим-Жомарт Токаєв підписав закон про семирічний термін президентства та про перейменування столиці в Астану.

Казахстан відкрито не засудив війну в Україні, але й не підтримує Росію, хоча перебуває разом із нею в Організації Договору про колективну безпеку та Євразійському економічному союзі.

Нагадаємо, що в жовтні минулого року Казахстан обмежив експорт високотехнологічних товарів до Російської Федерації, які країна-агресор може використати у війні проти України. При цьому імпорт з Росії працює без обмежень.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 16.03.2024 16:57