Фото: Ван І. Джерело – росЗМІ

У Китаї назвали три умови щодо припинення війни в Україні: що пропонує Пекін

Китайська Народна Республіка закликає Росію та Україну негайно припинити вогонь та сісти за стіл переговорів, а також утриматися від санкцій. Це, на думку Пекіна, врегулює війну між двома державами.

Таку заяву під час засідання Ради безпеки ООН зробив міністр закордонних справ Китаю Ван I, пише "Укрінформ". Китайський посадовець назвав три пропозиції, які завершать війну в Україні.

Ван I переконаний, що, по-перше, потрібно зупинити бойові зіткнення, щоби запобігти розширенню театру воєнних дій. Очільник МЗС Китаю також наголосив на недопустимості застосування ядерної зброї та ураження ядерних об’єктів, таких як атомні електростанції. 

"Чим більше зброї спрямовують в зону бойових дій, тим складніше добитися припинення вогню", — заявив китайський посадовець.

За словами Ван I необхідно провести невідкладний діалог та переговори, які нібито є "єдиним життєздатним способом" врегулювати "українську кризу". Саме так він назвав російське вторгнення в Україну. В іншому випадку, на його думку, криза лише загостриться.

По-третє, як зазначив очільник китайського МЗС, необхідно "утриматися від перетікання кризи" на світову економіку. Ван I уточнив, що йдеться про утримання від санкцій та блокування певних напрямків світової торгівлі. При цьому китайський дипломат не назвав жодної держави, але вочевидь мав на увазі обмеження проти РФ й тих, хто її підтримує.

"Всі сторони мають визначити пріоритетом мир і людей та повинні по-справжньому бути прихильними щодо просування мирних переговорів", — заявив Ван І.

Нагадаємо, раніше вже екс-міністр закордонних справ Китайської Народної Республіки Ван I провів зустріч з головою українського МЗС Дмитром Кулебою в Гуанчжоу. Представник України, зокрема, заявив про готовність вести діалог з Російською Федерацією, який базуватиметься на "справедливому мирі".

Своєю чергою речник Міністерства закордонних справ України Георгій Тихий заявив, що Китайська Народна Республіка не надаватиме зброю Російській Федерації для ведення війни проти України. Ця тема обговорювалась під час візиту очільника українського МЗС до Китаю.

Як зазначають аналітики американського Інституту вивчення війни, Росія та Китайська Народна Республіка продовжують шукати різні шляхи військово-технічного співробітництва на тлі війни в Україні. При цьому Пекін продовжує наголошувати на своєму нейтралітеті у стосунках двох країн, що воюють.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 25.09.2024 13:29