Фото: focus.ua

У Князєва виявили список "бажаних кандидатів" на членство у ВККС із цікавим уточненням

Прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури почали розслідування за фактом витоку інформації у справі щодо колишнього голови Верховного Суду Всеволода Князєва, де він зі спільником обговорював кандидатів до Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

Про це повідомили в прес-службі САП.

Як відзначили правоохоронці, розголошення охоронюваної законом інформації є незаконним і може завдати непоправної шкоди інтересам держави.

"Особи, які незаконно розголосили охоронювані законом матеріали, які стосуються проведення конкурсу до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, що були вилучені під час проведення негласних слідчих (розшукових) дій в кабінеті колишнього Голови Верховного Суду, мають понести передбачене українським Законом покарання", — йдеться в тексті повідомлення.

Водночас "Українська правда" із посиланням на джерела у САП, пише, що йдеться про опубліковані 17 травня записи щодо кандидатів в члени ВККС:

"У САП повідомляють, що ці матеріали вилучили під час обшуків у кабінеті колишнього голови Верховного Суду Всеволода Князєва, якого вважають організатором злочинної групи, яка намагалась впливати на судову владу в Україні".

За даними слідства, злочинна група обговорювала конкурс щодо членів ВККС, визначала бажаних кандидатів.

"Буквально ставила "плюси" й "мінуси" на списках з іменами. Зокрема, біля одного із прізвищ написано: "й*бнутий", — пише видання.


Фото: 
Спілка мертвих юристів

Справа Князєва

15 травня детективи Національного антикорупційного бюро викрили на хабарі 2,7 мільйона доларів голову Верховного Суду України Всеволода Князєва. Він був залучений у злочинну схему. Того ж дня слідчі провели обшуки у Князєва та ще у 18 суддів Верховного Суду, які слухали справу Полтавського ГЗК. Вища рада правосуддя має їх усунути.

16 травня Пленум Верховного Суду під час позачергового засідання висловив недовіру його голові Всеволоду Князєву. Ввечері цього ж дня Князєву та його спільнику (адвокату) офіційно повідомлено про підозру в отриманні неправомірної вигоди. За версією слідства, він є членом "бекофісу", який за хабар міг сприяти ухваленню необхідного для бізнесмена Костянтина Жеваго рішення. Адвокат виступив посередником в передачі незаконної винагороди керівництву Верховного Суду для ухвалення рішення в інтересах бізнесмена.

18 травня Спеціалізована антикорупційна прокуратура ініціювала відкриття кримінального провадження через розголошення даних у справі. Потім Вища рада правосуддя надала згоду на тримання під вартою Князєва. "За" це рішення проголосували всі 14 членів ВРП.

Нагадаємо, правоохоронці під час обшуків не змогли знайти близько мільйона доларів із хабаря, який отримав екс-голова Верховного суду. Наразі правоохоронці вилучили 450 тисяч доларів у Князєва вдома, ще 597 тисяч доларів знайшли у його робочому кабінеті. Решту грошей поки що виявити не вдалося.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 18.05.2023 18:04