Фото: finbalance.com.ua

У липні інфляція пришвидшилась до 5,4%: як це вплинуло на ціни

Споживча інфляція в Україні у липні прискорилася до 5,4% з 4,8% у липні. У місячному вимірі ціни не змінилися.

Про це повідомила прес-служба Національного банку України, посилаючись на дані, опубліковані Державною службою статистики України.

Минулого місяця фактичні темпи зростання цін були дещо нижчими за траєкторію прогнозу, опубліковану в Інфляційному звіті за липень 2024 року. Це зумовлено передусім стриманішим впливом спекотної погоди на ціни сирих харчових продуктів.

Проте фундаментальний інфляційний тиск очікувано посилився. Показник базової інфляції в липні зріс до 5,7% з 5,0% у червні. Це зумовлено насамперед швидшим здорожчанням оброблених харчових продуктів під впливом вищих витрат на енергію, зберігання продукції та оплату праці.

В НБУ пояснили, що також підтримували ціновий тиск і ефекти перенесення від послаблення обмінного курсу гривні. Водночас інфляційні очікування залишалися доволі стійкими.

Зниження цін на сирі харчові продукти очікувано сповільнилося — до 4,8%

У липні через вичерпання запасів попередніх високих врожаїв повільніше дешевшали цукор та крупи. Ціни на помідори теж сповільнили падіння, а на огірки — суттєво зросли під впливом меншої пропозиції якісної продукції на тлі складніших, ніж торік, погодних умов. Зростання цін на молоко пришвидшилося через спекотну погоду, а вартість бананів зросла в умовах підвищеного зовнішнього попиту.

Натомість, за даними НБУ, кавуни дешевшали. Також знижувалися ціни на яблука та окремі овочі борщового набору через активізацію продажу продукції зі сховищ на тлі спекотної погоди та перебоїв з постачанням електроенергії. Попри спекотну погоду, тривало й падіння цін на яйця. 

Зростання адміністративно регульованих цін незначно пришвидшилося — до 13,4% 

Ціни на алкогольні напої у липні знижувалися дедалі повільніше. Крім того, пришвидшилося зростання цін на фармацевтичну продукцію, медичні товари та обладнання, ймовірно, через курсовий чинник. Здорожчання тютюнових виробів сповільнилося, проте ціни на них зростали доволі високими темпами, в тому числі під впливом боротьби з тіньовою продукцією. Водночас інфляцію надалі стримував мораторій на підвищення тарифів на окремі житлово-комунальні послуги для населення.

Базова інфляція збільшилася до 5,7%

Зростання цін на оброблені продовольчі товари прискорилося до 6,5%. Збільшилися, зокрема, темпи зростання цін на хліб, окремі борошняні та кондитерські вироби через вищі виробничі витрати. Ціни на більшість кисломолочних продуктів та вершкове масло теж зростали під впливом скорочення виробництва молока-сировини, відключення електроенергії та псування готової продукції в торговельних мережах. Також швидше дорожчали окремі імпортні товари, зокрема шоколад, кава, чай.

Ціни на непродовольчі товари очікувано пришвидшили зростання (на 1,2%), передусім під впливом курсового чинника. Зокрема, дедалі повільніше дешевшали одяг та взуття, водночас подорожчання інших непродовольчих товарів пришвидшилося.

Послуги також дорожчали швидше — на 10,3%, вірогідно під тиском витрат бізнесу на оплату праці та енергію. 

Чого очікувати від інфляції у 2024 році: прогноз НБУ

Інфляція в Україні дещо зросте та наприкінці 2024 року становитиме 8,5%. Проте надалі, у 2025-2026 роках, очікується її розворот у бік зниження. Цьому сприятиме виважена монетарна політика НБУ, уповільнення зростання зовнішніх цін, поступова нормалізація функціонування економіки та поліпшення ситуації в енергетиці.

Тривалість та характер російської війни й надалі матимуть значний вплив на інфляційні процеси та економічний розвиток України. Бойові дії в Україні унеможливлюватимуть повернення економіки до нормальних умов функціонування та ускладнюватимуть закріплення інфляції на рівні цілі НБУ.

Нагадаємо, 25 липня правління Національного банку ухвалило рішення зберегти облікову ставку на рівні 13% річних. Це допоможе забезпечити стійкість валютного ринку.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 13.08.2024 15:13