Фото: КП "Київський метрополітен"

У метрополітені Києва пояснили, чому збитки підземки ростуть швидше, ніж доходи

Доходи київського метрополітену за першу половину цього року склали понад 2,5 мільярда гривень, а витрати — понад чотири мільярди. Це пов'язано зі зниженням пасажиропотоку та тарифом на перевезення, який є нижчим економічно обґрунтованого рівня.

Про це повідомив представник столичного метрополітену під час останнього засідання комісії Київської міської державної адміністрації з аналізу фінансово-господарської діяльності комунальних підприємств, пише "Життя столиці". 

Зазначається, що збитки метрополітену за останні півроку становили 1,95 мільярда гривень за планового збитку 1,98 мільярда. Водночас, у порівнянні з аналогічним періодом торік, витрати метрополітену Києва зросли на один мільярд 937 гривень, а доходи — лише на 639 мільйонів. При цьому зросли витрати на амортизацію, оплату праці, матеріали, сировину та електроенергію.

"Збитковість пояснюється значним падінням пасажиропотоку та, відповідно, доходів від перевезення пасажирів у зв’язку з проведенням воєнного стану в Україні, а також тарифом, який є нижче економічно обґрунтованого рівня", — зауважив представник столичного метрополітену. 

Варто наголосити, що пасажиропотік у порівнянні з першою половиною минулого року збільшився на 11 мільйонів пасажирів. З 1 січня до 1 липня 2024 року київське метро перевезло 117,7 мільйона людей, із них 29,9 мільйона пільговиків. Зокрема, у звіті, який було озвучено на засіданні, не уточнювалося, якою є частка збитків метрополітену Києва від закриття шести станцій "синьої" гілки у зв’язку з затопленням тунелю між станціями "Либідська" та "Деміївська".

Нагадаємо, 12 вересня у столичному метрополітені відновили повноцінний рух поїздів "синьої" гілки. Станція метро "Деміївська" тепер приймає пасажирів в обох напрямках.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 13.10.2024 03:27