Фото: Нацполіція

Посадовці київського метро отримали підозри через аварію між станціями "Деміївська" та "Либідська"

Двом посадовцям комунального підприємства "Київський метрополітен" повідомили про підозру через підтоплення тунелів між станціями "Деміївська" та "Либідська".

Про це повідомила прес-служба Національної поліції України.

Як зауважили правоохоронці, підозри отримали начальник служби колії, тунельних споруд і будівель та головний інженер. Їм інкримінують службову недбалість, що призвела до тяжких наслідків. Фігурантам загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк до п'яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та зі штрафом від двохсот п'ятдесяти до семисот п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або без такого.

У ході слідства поліцейським вдалося встановити, що неналежне виконання обов’язків працівниками київського метрополітену призвело до розгерметизації тунелю, виникнення тріщин у його стінах та подальшого підтоплення на ділянці в межах Оболонсько-Теремківській лінії, а саме між станціями "Деміївська" — "Либідська".

"У звʼязку з цим комунальне підприємство "Київпастранс" запустило тимчасові маршрути наземного транспорту, які дублюють підземну схему руху — це вимагає виділення додаткових коштів територіальної громади столиці. Як наслідок, лише за період з грудня 2023 року до березня 2024 року міському бюджету завдано збитків у розмірі понад 138, 5 мільйона гривень. Зі свого боку "Київський метрополітен" через аварію та закриття низки станцій метро недоотримав доходів у сумі майже 26 мільйонів гривень", — йдеться у повідомленні.

До того ж для ліквідації наслідків аварії та розроблення необхідної проектно-технічної документації між "Київським метрополітеном" та комерційною структурою укладено два договори на загальну суму понад 40 мільйонів гривень. За попередніми підрахунками, для відновлення пошкодженого тунелю столичної підземки необхідно більше ніж 400 мільйонів гривень.

Що відомо про підтоплення метро у Києві

За інформацією правоохоронців, у грудні 2023 року на деяких ділянках синьої гілки столичної підземки сталось аварійне підтоплення та просідання ґрунту над тунелем. Це спричинило як тимчасове обмеження руху потягів через низку станцій метро, так і повне закриття окремих його ділянок. Серед підозрюваних — виконувач обовʼязки начальника комунального підприємства "Київський метрополітен" та начальник служби колії, тунельних споруд і будівель. Загальна сума завданих збитків внаслідок аварії — майже 165 мільйонів гривень.

Раніше міський голова Віталій Кличко заявляв, що рух метрополітену відновлять до кінця літа 2024-го. А от гендиректор холдингу, який займається ремонтом тунелю, казав, що для робіт знадобиться більше часу — ремонт, за його словами, мають завершити до осені.

Нагадаємо, "Київський метрополітен" оголосив тендер на продовження будівництва метро на Виноградар. Очікувана вартість закупівлі становить майже 14 мільярдів гривень. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 23.07.2024 16:30