Ракета-дрон "Паляниця". Скріншот із відео

У Мінцифри розповіли, скільки коштує далекобійна ракета "Паляниця"

Україна активно працює над зменшенням вартості зброї, під час її виготовлення співпрацює з приватним сектором. Нещодавно презентували нову далекобійну ракету-дрон під назвою "Паляниця", яка коштує менше мільйона доларів.

Про це заявив міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров у коментарі Associated Press.

За його словами, "Паляниця" дозволить завдавати ударів по глибоких тилових позиціях Росії без необхідності отримувати дозвіл від західних союзників. Своєю чергою міністр оборони України Рустем Умеров пообіцяв, що ця зброя стане відповіддю на нещодавні масовані ракетні атаки Росії.

Ракету створили в умовах гострої потреби, оскільки Росія домінує в повітрі з початку повномасштабної війни в лютому 2022 року. Україна неодноразово стикалася з обмеженнями на використання західних далекобійних ракет для ударів по території Росії, а "Паляницю" розроблено для подолання цих обмежень.

Президент Володимир Зеленський підтвердив існування нової зброї під час святкування 33-ї річниці незалежності України. Він назвав її "новим класом" зброї, і саме цього дня здійснили перший удар по російському військовому об'єкту.

Зброя має радіус дії до 700 кілометрів, що можна порівняти з американськими ракетами ATACMS. Військове відео показало карту, на якій зазначено, що "Паляниця" може досягнути щонайменше 20 російських аеродромів, зокрема, російської авіабази "Саваслейка".

Україна активно працює над розширенням виробництва цієї зброї, щоби мати можливість завдавати несподіваних ударів по Росії. Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров наголосив, що це може стати переломним моментом у війні, адже Росія не має вдосталь систем ППО для захисту всіх своїх територій.

За його словами, розробка "Паляниці" є повністю новим проектом, над яким Україна працювала близько 18 місяців. Вартість кожної ракети — менше мільйона доларів, а для зниження витрат на виробництво Україна звернулася до приватного сектора.

Федоров наголосив, що цей крок дозволить Україні відчувати себе більш незалежною та впевненою у боротьбі з російською агресією, використовуючи власну далекобійну зброю для ударів по глибоких тилових позиціях армії Росії.

Нагадаємо, раніше президент Володимир Зеленський повідомляв, що в межах дії української далекобійної ракети-дрона "Паляниця" — декілька десятків російських військових аеропортів. Розробку цієї новинки вітчизняного виробництва завершили за півтора року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 28.08.2024 07:54