Фото: ілюстративне. Джерело:Telegram-канал Володимира Зеленського

У Міненерго назвали дезінформацією статтю Financial Times про стан енергосистеми України

Матеріал Financial Times має ознаки дезінформації та інформаційно психологічної операції в інтересах держави-агресора. Перекладені уривки статті були переписані багатьма українськими медіа та опубліковані в низці Telegram-каналів, що викликало значний резонанс в українському суспільстві. 

Як повідомляє прес-служба Міністерства енергетики України, у середу, 5 червня, у британському виданні Financial Times вийшла стаття під назвою "Росія знищила більшу частину енергетики України", яка має ознаки ІПСО, просуває наративи ворога та має маніпулятивний характер.

Зазначається, що у статті британського видання використовуються посилання на анонімні джерела в українському уряді. Саме це ставить під сумнів правдивість наданої інформації, адже вона не підтверджена офіційними джерелами.

"Аудиторія має розуміти, що посилання на анонімні джерела без конкретних підтверджень не є надійною інформацією, а висновки можуть бути маніпулятивними. Наприклад, неназваний представник української влади у статті стверджує, що "Ми повинні готуватися до життя в холоді й темряві". Таке твердження спрямоване на поширення страху та паніки серед населення", — наголосили у міністерстві.

Також у матеріалі міститься неправдива інформація, яку подають як факт. Зокрема констатується, що 31 травня було ухвалено рішення стосовно підвищення тарифів на електроенергію для населення удвічі.

"Це є відвертою брехнею і маніпуляцією, адже розмір тарифу збільшився на 63% і є велика різниця між 60 та 100%", — зазначили у Міненерго. 

Для надання статті правдивості у матеріалі змішують правдиві та фальшиві дані, а також в ньому містяться апелювання до емоцій читача. У міністерстві закликали громадян не поширювати неправдиві наративи та дезінформацію й не спекулювати на чутливій для суспільства темі.

"Довіряйте тільки офіційним джерелам інформації. Українці — незламний народ, що вміє гуртуватися і долати труднощі. Енергетики відновлюють зруйноване Росією, роблять усе можливе для того, щоб втримати енергосистему. Українці будуть зі світлом і теплом", — наголосили у міністерстві. 

Нагадаємо, 3 червня заступниця міністра енергетики України Світлана Гринчук заявила, що зміна ціни на світло — це вимушений крок, спричинений значними втратами в енергосистемі після ворожих обстрілів. Додаткові кошти, які отримають шляхом підвищення тарифу на електроенергію для населення, будуть спрямовані на ремонтну кампанію та відновлення державної генерації.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 06.06.2024 10:23