Фото: ілюстративне. Джерело: "Укренерго"

У Міненерго розповіли, коли планують запустити обіцяний "Гігават Зеленськогo"

До кінця року Україна отримає обладнання, яке забезпечить додаткові потужності розподільної генерації на більш ніж один гігават електроенергії.

Як повідомляє прес-служба Міністерства енергетики, до розвитку розподіленої генерації залучені як приватні компанії, так і підприємства державної форми власності. Наразі енергетики роблять усе можливе, щоб у максимально короткі терміни змонтувати й під'єднати обладнання до мережі.

"Не все обладнання, що надійде до країни, енергетики технічно встигнуть під'єднати до мереж, однак у планах до кінця року встановити не менше одного гігавата", — наголосили у Міненерго.

Зазначається, що уряд створив усі інвестиційні умови й максимально спростив дозвільні процедури. Це необхідно задля прискореної розбудови розподіленої генерації в Україні.


Як відомо, у червні на конференції Ukraine Recovery Conference 2024, яка проходила у Німеччині, президент Володимир Зеленський заявив, що Україна планує побудувати за допомогою партнерів до 1 ГВт маневреної генерації до кінця поточного року. Цю обіцянку назвали "Гігават Зеленського". У вересні колишній голова "Укренерго" Володимир Кудрицький повідомляв, що з "Гігавату Зеленського" в Україні збудовано лише близько 60 МВт.


Раніше, а саме 4 жовтня, директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко повідомляв, що щонайменше до середини грудня цього року обмежень електроенергії в Україні може не бути. Такий сценарій цілком реальний за відсутності ворожих атак та сприятливої погоди.

"Я дуже сподіваюся, що за відсутності атак з тим, що в нас зараз працює в системі та може працювати, ми щонайменше до середини грудня маємо шанси дійти без обмежень, судячи з тих прогнозів погоди, які доступні. Навіть може пощастити, що до середини січня", — зазначав Харченко.

Нагадаємо, 2 жовтня генеральний директор компанії Yasno Сергій Коваленко повідомляв, що Кабінет міністрів не робив жодних заяв щодо підвищення тарифів на електроенергію. Також посадовець закликав громадян довіряти лише офіційним джерелам інформації.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 13.10.2024 02:34