Фото: Pixabay

У Мінфіні розповіли, яких збитків зазнала Україна через обстріли енергосистеми

Масштабні ракетні атаки окупантів на українську енергосистему призведуть до економічних збитків. Також зменшаться надходження до державного бюджету.

Про це в інтерв'ю "Громадському радіо" заявив міністр фінансів України Сергій Марченко.

"Звичайно, останні обстріли енергетики не додають оптимізму. Міністерство економіки та Національний банк вже переглянули прогнози ВВП. Вони вважають, що втрата десь буде до відсотка ВВП, уже в тому числі як наслідок цих обстрілів", — наголосив Марченко. 

Міністр зазначив, що масштабні обстріли певним чином позначатимуться на показниках бюджетних надходжень, адже вони впливають на роботу підприємств в країні. 

"Перебої з електроенергією можуть вплинути й вплинуть на роботу бізнесу, і звичайно хотілось би мінімізувати цей вплив", — додав він.

Раніше, а саме 19 травня, очільник правління "Укренерго" Володимир Кудрицький заявив, що потепління в Україні вплинуло на енергосистему. Це може впливати на частоту відключень електроенергії в країні.

"Потепління дещо знизило рівень споживання електроенергії в Україні. І це, ймовірно, дасть можливість не відключати споживачів упродовж ночі та вранці, як це було раніше", — сказав він.

Проте повністю уникнути відключень світла в державі поки не вдасться. За словами Кудрицького, енергетики вимушені обмежувати постачання електрики упродовж довгого часу — влітку, восени та взимку. Відключення світла будуть до того часу, поки не вдасться відновити пошкоджені атаками РФ об’єкти генерації.

Нагадаємо, що у квітні цього року зростання валового внутрішнього продукту України складало 4,3%, що дещо менше, ніж у березні, коли зростання економіки було на рівні 4,6%. На темпи зростання української економіки вплинули масовані ракетні обстріли окупантів. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 23.05.2024 10:32