Фото ілюстративне. Джерело: porady.org.ua

У Міносвіти пояснили, чому студентам приватних вишів заборонено виїжджати за кордон

Дозвіл на перетин кордону надано лише студентам державних і комунальних вищих навчальних закладів. Можливість для виїзду за кордон для студентів приватних вищих навчальних закладів не передбачена у змінах до урядової постанови №579 через те, що це може спричинити незаконний відтік чоловіків мобілізаційного віку з країни заради уникнення мобілізації.

Так відповіли в Міністерстві освіти й науки України (МОН) на запит hromadske. Тож студенти вишів, які отримують фінансування для покриття своїх витрат із державного або місцевих бюджетів, мають право на закордонні виїзди.

"Якби зміна до постанови стосувалася студентів інших закладів освіти, це могло би створити ризик для незаконного витоку за кордон задля уникнення мобілізації", — йдеться у відповіді МОН.

Там уточнили, що освітні заклади, які беруть участь у програмах академічної мобільності, отримують фінансування для покриття своїх витрат із державного або місцевого бюджетів.

"Зміни, що вносяться до Правил перетинання державного кордону, стосуються цієї категорії студентів, оскільки саме в такому разі, відповідно до законодавства, державні та комунальні заклади вищої освіти зможуть безоплатно забезпечити учасників академічної мобільності необхідними послугами", — зазначили у міністерстві.

Крім того, у МОН наголосили, що існують приватні заклади вищої освіти, яким призупинили ліцензії, але які не припинили існування юридичної особи приватного або публічного права. Через це ризик незаконного перетину кордону під прикриттям навчання збільшується. Таким чином дозвіл на перетин кордону надано лише студентам державних і комунальних вишів.

Нагадаємо, що ще в листопаді минулого року президент України Володимир Зеленський доручив полегшити виїзд за кордон студентів. Йшлося про категорію чоловіків не мобілізаційного віку в рамках академічної мобільності.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 16.04.2024 09:13