Фото: Президентура Республіки Молдова

У Молдові не виключають нормалізацію відносин з Росією та Путіним: президент назвала умову

Російській Федерації необхідно змінити своє ставлення до Молдови та її громадян. У такому разі країни можуть покращити свої взаємини навіть за президентства диктатора Володимира Путіна.

Таку заяву зробила президент Молдови Мая Санду, пише NewsMaker. Вона наголосила, що Молдова "підтримує дружні відносини та співпрацює з усіма країнами, які поважають інтереси наших громадян".

"Це для нас відправна точка й основний принцип зовнішньої політики. Усі країни, які поважають інтереси нашої країни, які поважають громадян Молдови, — це дружні країни, це наші партнери", — сказала вона.

Молдова відчуває тиск Росії

Водночас Санду заявила, що Росія шантажує Молдову, кожні два дні погрожує їй і утримує на території країни свої війська. Тому в такій ситуації не доводиться говорити про дружні відносини.

"Коли Росія змінить своє ставлення до Молдови та її громадян, нам буде легше відновити ці відносини", — сказала Санду.

Санду також допускає зміну відносин між країнами, якщо Путін переможе на президентських виборах у 2024 році.

Придністровський конфлікт

Заморожений конфлікт між Молдовою та невизнаною державою Придністров'я. Найактивніша фаза — придністровська війна, її ще називають молдовсько-російська війна. Конфлікт почався 2 вересня 1990 року, коли Придністров'я офіційно оголосило про суверенітет від Молдови. Пік протистояння припав на березень — липень 1992 року, коли між сторонами виникло збройне протистояння за активної участі регулярних підрозділів 14-ї армії Збройних сил РФ. 21 липня 1992 року було оголошено припинення вогню. Придністров'я міжнародно визнано частиною Молдови. Дипломатичне визнання вона отримала лише від трьох російських сателітів, теж невизнаних держав: Абхазії, Південної Осетії та Арцаху.

Нагадаємо, Молдова вислала з країни значну частину співробітників посольства Російської Федерації у Кишиневі. Це стало реакцією на гучне шпигунське розслідування, де йшлося, що на даху російського посольства в Молдові встановлено десятки антен і супутникових тарілок, які спецслужби РФ використовують для стеження і прослуховування. За інформацією ЗМІ, кількість співробітників посольства РФ у Кишиневі скоротять з 84 до 25. Залишиться 10 дипломатичних посад і 15 — технічних співробітників.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 14.12.2023 19:07