Фото: МЗС

У МЗС закликали дозволити сусіднім країнам збивати російські ракети над Україною

Очільник Міністерства закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав світову спільноту засудити російські удари по Львову та Кривому Рогу. Водночас сусідні країни мають отримати дозвіл на збиття російських ракет в українському повітряному просторі.

Як він написав на своїй сторінці у соцмережі X (Twitter), Росія використовувала ракети та безпілотники, щоб атакувати людей у їхніх будинках, коли вони спали вночі.

Так, за словами посадовця, внаслідок атаки постраждали житлові будинки, школи та лікарні. Зокрема, у львівській охоронній зоні ЮНЕСКО ушкоджень зазнали пам’ятні будівлі. Він наголосив, що для того, щоб покласти край цьому терору, Україна має отримати від партнерів обіцяні системи протиповітряної оборони та боєприпаси. Своєю чергою партнери повинні посилити обороноздатність України та дозволити завдавати дальніх ударів по всіх законних військових цілях на території Росії.

"Я закликаю всі столиці, міністрів, міжнародні організації та інших рішуче засудити воєнний злочин Росії проти мирного населення. Ваші заяви та дії нам потрібні прямо зараз", — зауважив Кулеба.

Також міністр додав, що партнерська протиповітряна оборона може і повинна бути використана для захисту мирного населення в Україні, адже "збиття шматків смертоносного металу в повітрі не є участю країни у війні".

"Простий акт порятунку людських життів не можна вважати ескалацією. Рішення про те, щоб дозволити сусіднім країнам використовувати системи протиповітряної оборони, має бути, нарешті, прийняте", — зазначив він.

Нагадаємо, у середу, 4 вересня, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба подав заяву на відставку. Посадовець зауважив, що заяву буде розглянуто на одному з найближчих пленарних засідань.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 04.09.2024 14:10