Вікторія Ші / скріншот з відео

У МЗС з'явиться спікер Вікторія Ші, згенерована штучним інтелектом (відео)

У Міністерстві закордонних справ зʼявиться речниця Вікторія Ші, згенерована штучним інтелектом. Відомство вперше в історії створило з використанням технологій цифрову особу, яка офіційно коментуватиме консульську інформацію для ЗМІ.

Про це йдеться на сайті Міністерства закордонних справ.

У відомстві зазначили, що Вікторія Ші створена на основі реальної людини — української співачки та інфлюенсерки Розалі Номбре, яка погодилася взяти участь в проекті МЗС і виступити прототипом для представниці. Команда проекту відзняла та оцифрувала її.

У МЗС наголошують, що консульська представниця та її реальний прототип є двома різними особами, а з офіційними коментарями від імені консульської служби відомства виступає лише цифрова особа Вікторія Ші. 

"Моє імʼя символізує нашу головну мету — перемогу України, а прізвище — штучний інтелект, який мене створив. Моя робота полягатиме в донесенні до громадськості оперативної та перевіреної інформації консульського департаменту МЗС України. Я повідомлятиму журналістам новини про роботу консулів із захисту прав та інтересів громадян України за кордоном, реагування на інциденти чи надзвичайні ситуації та інші новини", — йдеться у вітальному відеозверненні представниці МЗС з консульських питань Вікторії Ші.

Для чого створили Вікторію Ші

Коментарі оцифрованої речниці зʼявлятимуться на офіційних ресурсах МЗС України, вебсайті та сторінках в соцмережах, а також передаватимуться журналістам прес-службою МЗС.

"Використання згенерованої штучним інтелектом цифрової особи для консульського коментування — це насамперед економія часу та ресурсів МЗС. Реальні дипломати зможуть бути більш ефективними та фокусуватися на інших завданнях з надання допомоги громадянам", — наголосив очільник МЗС України Дмитро Кулеба.

Міністр також зазначив, що активне використання технологій штучного інтелекту в роботі МЗС — це не примха, а вимога воєнного часу. Адже для того, щоб досягати необхідних для країни результатів, потрібно пришвидшувати всі процеси та бути на крок попереду.

"Створення цифрової консульської представниці — це частина ширшої стратегії з системного впровадження передових технологій з використанням штучного інтелекту в МЗС України. Дипломатія не лише в Україні, але і в усьому світі завжди була консервативною сферою, яка останньою впроваджувала інновації. Ми змінюємо це. Українська дипломатія зараз посилює свої спроможності та робить технологічний стрибок, якого досі не зробила жодна дипломатична служба у світі", — заявив міністр.

Який захист у віртуальної речниці МЗС

Міністерство закордонних справ також передбачило кілька рівнів захисту Вікторії Ші від цифрових підробок. На кожному оригінальному відео консульської представниці розміщений QR-код, який веде на текстову версію того ж самого коментаря на офіційній сторінці МЗС. У разі відсутності такого QR-коду чи переходу на будь-який інший сайт, відео не вважається перевіреним.

У МЗС наголосили, що консульська представниця не є заміною речника МЗС України. 

"Після завершення терміну перебування на цій посаді Олега Ніколенка МЗС вже провело конкурс на заміщення цієї вакансії. Його переможець наразі вже визначений і проходить необхідні процедури спецперевірок", — додали у міністерстві.

Раніше повідомлялось, що Велика Британія та інші союзники можуть надати Україні тисячі нових безпілотників з підтримкою штучного інтелекту. Відповідні дрони здатні атакувати російські цілі без участі оператора.

Нагадаємо, у лютому з'явилась інформація, що українські військові вже проводять випробування дронів-камікадзе зі штучним інтелектом. Проте їхнє впровадження в умовах бойових дій викликає певні складнощі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології, 01.05.2024 10:19