Фото: НБУ

У НБУ зробили прогноз щодо цін найближчим часом

В Україні не очікується значного уповільнення зростання цін. У Національному банку України сподіваються, що в березні інфляція буде близькою до 4%. 

Про це сказав заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук в інтерв'ю "Forbes. Україна".

За словами Ніколайчука, рівень інфляції трохи нижчий за той, який прогнозували в НБУ в січні. Це дало додаткові підстави для центробанку знизити облікову ставку до 14,5%.

Також варто зазначити, що за даними Держстату в лютому в Україні сповільнилося зростання споживчих цін до 4,3%. Додамо, що в перший рік повномасштабної війни споживчі ціни зросли на 26,6%, а торік — на 5,1%.

"Поки що ми маємо 4,3% інфляції за результати лютого. У березні, якщо чесно, ми не очікуємо, що інфляція буде нижче за нижню межу нашого цільового діапазону (тобто 4%, — ред.). Ми очікуємо, що інфляція буде близькою до поточного рівня", — сказав Сергій Ніколайчук.

Нагадаємо, в НБУ вважають, що в другому півріччі 2024 року інфляція дещо пришвидшиться та становитиме 8,6% наприкінці рокуВодночас Нацбанк очікує, що в наступні роки разом із поліпшенням безпекової ситуації інфляція знову знизиться до цільового діапазону 4–6%. 

З 15 березня Національний банк знизив облікову ставку до 14,5%. Такий крок регулятора підтримає відновлення економіки без загрози для макрофінансової стійкості.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 21.03.2024 09:37