Фото: НБУ

Якого рівня досягне інфляція у 2024 році: прогноз Нацбанку

За підсумками 2024 року інфляція в Україні дещо зросте та становитиме 8,6%. Проте надалі, у 2025-2026 роках, очікується її розворот у бік зниження. 

Про це повідомила прес-служба Національного банку України.

За даними інфляційного звіту НБУ за січень, інфляція упродовж минулого року стрімко знизилася. Якщо в перший рік повномасштабної війни споживчі ціни зросли на 26,6%, то торік — на 5,1%.

Що впливає на рівень інфляції?

До основних чинників, які сприяли зниженню інфляції у 2023 році, слід віднести: 

  • гарні врожаї, завдяки яким суттєво сповільнилося зростання цін на продукти;
  • помірніший вплив на витрати бізнесу з боку сировини та логістики. У всьому світі дешевшала нафта. Також були налагоджені альтернативні шляхи постачання товарів, що вплинуло на вартість їхньої доставки;
  • фіксування тарифів на окремі житлово-комунальні послуги (газ, опалення, гарячу воду).

Важливим фактором, який "приборкав" інфляцію — є стійкість валютного ринку. НБУ підтримував курс гривні шляхом продажу валюти з резервів. Також регулятор забезпечував високий рівень привабливості гривневих інструментів для заощаджень (депозитів та ОВДП), що обмежувало попит на валюту.

У результаті ситуація на валютному ринку залишалася контрольованою, а курсові коливання були незначними. Відповідно не було "стрибків" інфляції.

Чого очікувати від інфляції?

Протягом 2024 року інфляція залишатиметься помірною. У найближчі місяці вона буде близькою до поточних рівнів (5%). Проте в другому півріччі дещо пришвидшиться та становитиме 8,6% наприкінці року.

Основною причиною росту інфляції будуть дещо скромніші врожаї, адже минулого року високу врожайність аграріям забезпечили надсприятливі погодні умови, а цього року вони, ймовірно, будуть близькими до середніх кліматичних норм. Крім того, зберігатиметься негативний вплив війни на витрати бізнесу.

Водночас Нацбанк очікує, що в наступні роки разом із поліпшенням безпекової ситуації інфляція знову знизиться до цільового діапазону 4–6%.

Фото: НБУ

Фото: НБУ

Нагадаємо, експерт Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин в інтерв'ю TrueUA розповів, чи зросте інфляція у поточному році та що впливатиме на її рівень.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 06.03.2024 14:25