Фото: cbn.com.ua

Що вплинуло на стрімке зниження інфляції у 2023 році: відповідь НБУ

Національний банк провів ряд заходів, які вплинули на стрімке зниження інфляції у 2023 році. Також позитивні результати дав перехід НБУ до керованої гнучкості обмінного курсу.

Про це розповів заступник голови НБУ Sergiy Nikolaychuk під час панелі, присвяченій Україні, на конференції J.P. Morgan для країн з ринками, що розвиваються.

Він наголосив, що поєднання нашої політики разом зі сприятливими чинниками дало змогу знизити інфляцію у 2023 році до 5% з майже 27% у 2022 році. 

"Внаслідок цього ми змогли перейти до поступового пом’якшення нашої політики, відповідно до Стратегії пом’якшення валютних обмежень, переходу до більшої гнучкості обмінного курсу та повернення до інфляційного таргетування", — заявив Ніколайчук. 

Заступник глави НБУ зазначив, що попри суттєве зниження облікової ставки у 2023 році, гривневі інструменти для заощаджень (депозити та ОВДП) залишаються привабливими. Цьому сприяють як усе ще відносно жорсткі монетарні умови (облікова ставка перевищує рівень інфляційних очікувань), так і збереження стимулів для банків пропонувати вкладникам достатньо високі ставки за гривневими депозитами. 

За словами Ніколайчука, у 2024 році очікується певне прискорення інфляції — до 8,6%. Ураховуючи це, а також високі ризики, базовий прогноз НБУ передбачає, що центробанк зможе незначно знизити облікову ставку (до 14%) лише у другій половині року. Водночас Національний банк адаптовуватиме монетарну політику, якщо зміниться баланс ризиків для інфляції та стабільності обмінного курсу. Останнє має вирішальне значення для того, щоб запобігти перетіканню наявної в українців гривні на валютний ринок, та зберегти міжнародні резерви. Тому Національний банк зберігає досить жорсткі монетарні умови та приділяє увагу привабливості гривневих активів з метою збереження курсової стійкості. 

У Нацбанку переконані, що такий підхід сприятиме подальшому пом’якшенню валютних обмежень, що важливо, зокрема, для післявоєнної відбудови. Наступні кроки Національного банку щодо валютної лібералізації, як і раніше, спрямовуватимуться на стимулювання припливу капіталу в країну. Водночас Нацбанк чітко слідуватиме оприлюдненою стратегією, затвердження якої було одним із маяків за програмою з МВФ. 

"Щоб зберегти курсову стійкість, центробанк перед кожним кроком аналізуватиме ситуацію на фінансовому ринку та потенційний вплив від пом'якшення обмежень", — йдеться у повідомленні НБУ.

Сергій Ніколайчук розповів, що ситуація на валютному ринку є стійкою та контрольованою. Обмінний курс коливається в обидва боки, як і передбачає режим керованої гнучкості. 

"Свідченням нормалізації ситуації є скорочення розриву між офіційним і готівковим курсами. Національний банк і надалі залишатиметься активним гравцем на валютному ринку та згладжуватиме надмірні курсові коливання", — додали в Нацбанку.

Раніше Національний банк України покращив прогноз інфляції на 2024 рік. Очікується, що індекс споживчих цін у 2024 році знизиться з 9,8% до 8,6%.

Нагадаємо, експерт Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин в інтерв'ю TrueUA розповів, чи зросте інфляція у поточному році та що впливатиме на її рівень.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 03.03.2024 11:59