Шедевр, який знайшли в Неаполі. Джерело: Naples carabinieri

У Неаполі знайшли картину вартістю 100 млн євро, яку загубили 50 років тому

У приватному будинку біля Неаполя виявили втрачену картину Сандро Боттічеллі вартістю 100 мільйонів євро. Вона зникла ще 50 років тому з державних мистецьких фондів Італії.

Про це повідомив The Guardian. Картина датується XV століттям. Її спочатку зберігали в церкві в місті Санта-Марія-ла-Каріта, а потім вона потрапила до будинку місцевої родини, яка ці пів століття зберігала її.

Массіміліано Кроче, представник команди карабінерів із захисту культурної спадщини Неаполя, заявив, що востаннє влада перевіряла картину 50 років тому. А відтоді з "незрозумілих причин" забула про неї.

Картина перебуває в поганому стані — на ній зʼявилися численні потертості, а лак окислився. Незабаром її почнуть реставрувати. Кроче зауважив, що картину передавали з покоління в покоління, і правоохоронці зараз перевіряють, чи законно родина придбала полотно.

Вважається, що ця картина була однією з улюблених робіт самого Боттічеллі. Образ Мадонни списаний з коханої художника — Симонетти Каттанео Веспуччі, яка померла у віці 23 років. Полотно митець подарував Папі Римському Сиксту IV, який передав її невеликій сільській церкві.

"Папа пожертвував його маленькій сільській церкві, щоб отримати економічну підтримку від могутньої сім'ї Медічі для фінансування завершення Сикстинської капели. Багато з нас боролися за те, щоби картину повернути громаді, коли її сліди загубилися. Сказали, що вона опинилася в банківській скриньці. Тепер ми сподіваємося, що вона знайде своє законне місце в музеї", – зазначив мистецтвознавець Пеппе Ді Масса.

 Сандро Боттічеллі — це італійський живописець флорентійської школи. Справжнє ім'я — Алессандро ді Маріано ді Ванні Філіпепі. Він належав до відомих портретистів XV століття. Невеликі за розмірами портрети митця вирізняються гостротою характеристик і намаганням точно відтворити складний внутрішній світ сучасників.

Нагадаємо, що декілька тижнів тому один із найвідоміших музеїв світу Лувр визначився з картиною, яка стане центральним експонатом виставки 2025 року. Це полотно "Христос висміяний" художника епохи Відродження Чімабуе. Її придбали за 24 мільйонів євро.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 03.12.2023 01:22