Фото: Ґерт Вілдерс. Джерело: BBC

У Нідерландах склав присягу новий уряд: його очолює ультраправа партія

У вівторок, 2 липня, у Нідерландах склав присягу новий уряд з ультраправою "Партією свободи" на чолі. Новий кабінет міністрів починає працювати на тлі підсилення позицій ультраправих партій у Європі.

Як повідомляє Bloomberg, новий уряд хоче суттєво скоротити міграцію. Кабінет міністрів має на меті запровадити надзвичайне законодавство, щоб обмежити приплив мігрантів і добитися відмови від міграційної політики Європейського Союзу.

Зазначається, що новий кабінет міністрів Нідерландів вступив на посаду, оскільки міграція стала головною проблемою європейських виборців. Видання наголошує, що націоналістичні та ультраправі партії зайняли владу в усьому Євросоюзі. Згідно з даними першого туру голосування у Франції, національне об’єднання Марін Ле Пен та його союзники домінували на парламентських виборах.

Варто додати, що після неочікуваної перемоги на виборах, які відбулись торік у листопаді, очільник "Партії Свободи" Герт Вілдерс мав на меті сформувати правий кабінет. Проте він був змушений відмовитися від своїх амбіцій отримати посаду прем'єр-міністра. Натомість чотири коаліційні партії обрали прем’єр-міністром колишнього керівника розвідки Діка Шуфа, який не є партійним політиком. Шуф, має досвід у сфері міграції та безпеки як досвідчений урядовець. Він замінив на посаді очільника уряду Марка Рютте.

Bloomberg зазначає, що лідери чотирьох партій коаліції вирішили не входити в кабінет. Вони розділили між собою 15 посад у кабінеті міністрів, причому "Партія свободи" отримала п’ять міністерств, а за нею йде правоцентристська "Народна партія" за свободу та демократію, яка має під керівництвом чотири міністерства. 

Нагадаємо, у лютому Ґерт Вілдерс відзначався різкою заявою щодо українських біженців. Він наголосив, що його країна стала "дурнем Європи", оскільки прийняли дуже багато людей з України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 02.07.2024 15:07