Фото: Мартін Вайнен. Джерело – Wikimedia

У Нідерландах закликають країну готуватися до війни з РФ

Нідерланди повинні готуватися до війни з Російською Федерацією. Безпека країні не гарантована через значну відстань до агресора.

Таку заяву зробив головнокомандувач армії Нідерландів Мартін Вайнен в інтерв'ю De Telegraaf, повідомляє NL Times. Військовий, який 1 січня 2024 року йде у відставку, наголосив, що суспільство має бути готовим до війни з РФ.

"Нідерланди повинні серйозно боятися війни, і наше суспільство має готуватися до неї", — йдеться у заяві генерала.

Вайнен закликав Гаагу слідувати прикладу Швеції, Фінляндії та країн Балтії, адже вони межують з Росією або знаходяться близько до неї, тому краще підготовлені до початку бойових дій. Він додав, що у цивільного населення мають бути запаси їжі та питної води на випадок надзвичайних ситуацій.

"Нідерланди мають зрозуміти, що все суспільство має бути готовим до того, що щось піде не так. Ми не повинні думати, що наша безпека гарантована лише тому, що знаходимося за 1500 кілометрів від них", — сказав військовий.

Генерал переконаний, що Росія продовжує ставати сильнішою, тому сильна армія необхідна як стримувальний фактор.

"Є лише одна мова, яку розуміє Росія, і це мова сильної армії", — сказав Вайнен. 

Топ-генерал зазначив, що країні необхідно усунути дефіцит кадрів у військах, а також вказав, що багато очікує від ініціативи у вигляді одного року добровільної служби для молоді, який був запроваджений після аналогічної програми у Швеції. 

Вайнен сподівається залучати дві-три тисячі молодих людей щороку, третина з яких, ймовірно, оберуть кар'єру в армії, а третина стане резервістами.

Нагадаємо, головнокомандувач бельгійської армії Мішель Гофман заявляв, що у майбутньому країна-агресорка Росія може відкрити другий фронт, але вже у Європі. Гофман закликав Європу підготуватися до ймовірного протистояння, яке може відбутися вже "через кілька років". 

Також раніше у Чехії припустили можливість війни їхньої країни з Росією. Про це заявив начальник Генерального штабу армії Чехії Карела Ржеки. За його словами, будь-яка угода про ненапад не допоможе запобігти конфлікту, а лише стримає. Він наголосив на необхідності продовжувати підтримувати Україну, в яку Росія вдерлася військовим шляхом у лютому минулого року.

Своєю чергою секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов заявив, що рішення російського диктатора Володимира Путіна щодо спрощення набуття російського громадянства для громадян Білорусі, Казахстану та Молдови фактично свідчить про те, що Кремль фактично оголосив війну цим державам.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 28.12.2023 19:17