Фото: Depositphotos

У Німеччині назвали кількість заморожених російських активів і як їх можуть використати на користь України

Станом на сьогодні у Німеччині заморожено російські активи на суму 3,95 мільярда євро. Йдеться про активи російського центробанку та приватних осіб й компаній, які опинились під санкціями.

Як повідомляє Reuters із посиланням на міністерство фінансів країни, Європейський Союз хоче використовувати відсоткові платежі за російськими активами для посилення оборони України. Таку пропозицію підтримав канцлер Німеччини Олаф Шольц.

Зазначається, що торік у березні міністерство фінансів Німеччини заявляло, що в країні є російські активи на суму 5,25 мільярда євро. У міністерстві пояснили, що ця сума залежить від коливань вартості активів. 

Міністр фінансів Німеччини Крістіан Лінднер планує створити новий орган для кращого дотримання санкцій і посилення боротьби з відмиванням грошей. Проте дискусії в німецькому коаліційному уряді на місяці зайшли в глухий кут.

Варто наголосити, що у середу, 15 травня, держсекретар Ентоні Блінкен підтвердив, що США мають намір використати конфісковані російські активи для фінансування відновлення України. Водночас російський диктатор Володимир Путін повинен зрозуміти, що час діє не на його боці.

"Наш Конгрес дав нам право конфіскувати російські активи у США. Ми маємо намір його використати", — сказав Блінкен під час виступу в КПІ ім. Ігоря Сікорського в Україні.

Він зазначив, що Росія повинна заплатити за завдані нею руйнування в Україні. Також, за словами Блінкена, США працюють з іншими країнами "Великої сімки", щоб зробити те саме з "нерухомими суверенними активами Росії". 

Нагадаємо, 2 травня очільник Національного банку України Андрій Пишний заявив, що сума заморожених російських активів складає приблизно 300 мільярдів доларівПроте Україні не вистачить цих коштів, щоб покрити усі збитки внаслідок повномасштабної війни.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 16.05.2024 04:26