Фото ілюстративне зі соцмереж

У Німеччині знайшли вихід, як знизити залежність від російських енергоносіїв

У Німеччині вже впродовж тривалого часу тривають дискусії про необхідність заміни російських енергоносіїв. Одним із виходів зі ситуації може стати канадсько-німецька угода про прискорення роботи з торгівлі чистим водневим паливом.

Про підписання такого договору повідомила агенція Reuters із посиланням на заяву Міністерства природних ресурсів Канади.

Обидві країни підписали меморандум про взаєморозуміння, який зобов'язує їх підтримувати угоди між канадськими виробниками водню, а також промисловими підприємствами Німеччини та сектором розподілу енергії.

"Канада працює з європейськими союзниками над заміною імпорту російської нафти та газу та боротьбою зі зміною клімату за допомогою чистого канадського водню. Канада може стати провідним у світі виробником і експортером чистого водню", — йдеться в заяві відомства.

Міністерство економіки Німеччини заявило, що угода розширює модель, включивши до неї готовність канадського уряду допомогти субсидувати будь-які збитки.

У серпні 2022 року прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо та канцлер Німеччини Олаф Шольц домовилися створити трансатлантичний коридор постачань, одночасно координуючи політику із залучення інвестицій у водневі проекти. Угода передбачала експорт канадських товарів до Німеччини, розпочинаючи з 2025 року.

Як відомо, Європа поступово знижує свою залежність від російських енергоносіїв після вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року. Однак повністю від російського газу там не відмовилися. Частина країн Євросоюзу продовжує імпортувати російський газ, попри війну проти України. Зокрема, цим займається Угорщина.

Нагадаємо, вчора міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що Україна не планує продовжувати контракт на транзит газу з російським "Газпромом". Газотранспортна система України пройшла стрес-тест — і тепер готова до життя без транзиту російського газу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 18.03.2024 22:14