Скріншот з відео

У Пентагоні пояснили, для чого постачатимуть Україні касетні боєприпаси

Україна захищається від агресії Російської Федерації вже майже 18 місяців. Касетні боєприпаси допоможуть українській армії розміновувати значні території.

Таку заяву зробив міністр оборони США Ллойд Остін, пише CNN.

Він обґрунтував рішення Вашингтона підтримати Україну касетними боєприпасами.

"Передусім, я думаю, ми повинні пам'ятати, що вони вперто борються, щоб захистити свою суверенну територію. Ви знаєте, вони не просять боєприпасів для вторгнення... в іншу країну, як це зробили росіяни, які з самого початку застосовували касетні боєприпаси", — Сказав Остін.

За словами глави Пентагона, українці взяли на себе зобов'язання використовувати ці боєприпаси лише у "належних місцях", а не у населених пунктах.

"Вони записуватимуть місця, де вони їх використовують, і приділятимуть пріоритетну увагу зусиллям щодо розмінування. І ми їм у цьому допоможемо, у тих місцях, де нам дадуть умови", — сказав Остін.

Очільник Пентагона також наголосив, що хоче переконатися, що "Україна зможе залишатися успішною у своїй боротьбі", тому він не "передбачатиме, скільки часу це займе".

"Ми збираємося зосередитися на тому, щоб переконатися, що вони мають те, що їм потрібно, щоб продовжувати надавати підтримку", — додав він.

Які саме касетні боєприпаси Україна отримає від США

За інформацією The Washington Post, йдеться насамперед про передачу артилерійських снарядів М864 для 155-мм гаубиць. Артилерію цього стандартного для країн НАТО калібру Україні надавали як США, так і інші західні країни.

Український портал Defence Express ще раніше пояснював, що американські 155-мм артснаряди DPICM з касетною бойовою частиною — "це 88 окремих субелементів, які гарантовано накривають зону діаметром 300 метрів". Завдяки цьому один такий снаряд виконує роботу десятків звичайних осколково-фугасних.

"Тобто їх використання дозволить зменшити потребу у боєприпасах взагалі, зменшити кількість необхідних пострілів для виконання вогневого завдання, що зберігає не тільки ресурс артилерійських систем, але й життя українських артилеристів", — наголошували аналітики Defence Express.

У випадку снарядів М864 йдеться про 72 суббоєприпаси всередині. Такі боєприпаси виробляли в США з 1987 року.

Основні характеристики кластерних артилерійських снарядів М864:

  • Довжина із підривником: 899 мм
  • Вага без підривника: 46,3 кг
  • Вміст: 72 суббоєприпаси двох типів (48 шт. M42, 24 шт. M46)
  • Дальність: 28,4 км при стрільбі з гармати з довжиною ствола до 39 калібрів.

Нагадаємо, очільник Білого дому Джо Байден заявив, що рішення надати українцям касетні боєприпаси було непростим, адже дискусії з приводу того, чи буде це безпечно для цивільного населення, ведуться не перший місяць. Україна давно зверталася до США з проханням надати такі снаряди, однак досі Білий дім вагався — зокрема і через те, що чимало союзників Вашингтона в НАТО відмовилися від цих боєприпасів.

Раніше повідомлялось, що українські військові ставитимуться із максимальною відповідальністю до використання касетних боєприпасів, оскільки такий вид зброї має потужну дію. Відомо, що США оголосили про передачу Україні касетних боєприпасів 7 липня.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 13.07.2023 18:27