Маріуш Блащак. Джерело: польські ЗМІ

У Польщі колишнього міністра звинувачують у розкритті таємної інформації державної ваги

Колишній міністр оборони Польщі Маріуш Блащак став головним фігурантом розслідування прокуратури щодо можливого розкриття таємної інформації. Це відбувається після отримання повідомлення про підозру у вчиненні злочину від Служби військової контррозвідки Польщі.

Про це повідомив RMF24. Журналісти зазначили, що йдеться про розсекречення частини документа плану застосування Збройних сил Польщі "Варта". У документі детально описано, як військові мали захищати Польщу від можливого російського нападу.

Служба військової контррозвідки заявила, що після оприлюднення 17 вересня 2023 року Блащаком інформації з документа про оперативні плани збройних сил Польщі провела перевірку стану захисту секретної інформації у відомстві.

У Службі військової контррозвідки Польщі зазначили, що встановили порушення в частині неналежного поводження з таємною інформацією на шкоду інтересам країни.

"Керівник Служби військової контррозвідки 17 липня 2024 року подав до прокуратури повідомлення про підозру у вчиненні злочину колишнім міністром національної оборони Маріушем Блащаком", — йдеться у повідомленні.

Восени 2023 року під час парламентської виборчої кампанії Блащак розсекретив частину плану "Варта", звинувативши тодішню опозицію в тому, що вона хотіла передати частину Польщі на схід від Вісли агресору.

Минулого тижня Сейм Польщі підтримав зняття імунітету з Блащака, нинішнього депутата від "Права і справедливості", який фігурує у справі про "публічну образу" через незбиту ракету біля міста Бидгощ. Йдеться про інцидент кінця квітня 2023 року, коли поблизу міста Замость, приблизно за 15 кілометрів від Бидгоща, знайшли рештки неідентифікованого військового об'єкта. Пізніше заявили, що йдеться про російську ракету, яка залетіла в повітряний простір у грудні 2022 року.

Тодішній міністр оборони Польщі Маріуш Блащак заявив, що йому не доповіли про перетин ракетою повітряного простору, та звинуватив у цьому Томаша Пйотровського. Генерал подав у відставку у жовтні 2023 року, незадовго до парламентських виборів.

Нагадаємо, що в жовтні минулого року начальник Генштабу Війська польського генерала Раймунд Анджейчак і командувач військами оперативного призначення генерал Томаш Пйотровський подали заяви про відставку. Генерали йдуть через конфлікт із міністром національної оборони Маріушем Блащаком.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 17.07.2024 16:58