Фото: Sota

У Росії активізувалися масові протести родичів мобілізованих солдатів, — ISW

У Росії набирають обертів протести родичів мобілізованих, попри зусилля Кремля придушити їх та заблокувати можливе розгортання ширшого громадського руху по всій країні напередодні президентських виборів.

Про це повідомляє американський Інститут вивчення війни (Institute for the Study of War).

За інформацією військових аналітиків, у суботу, 10 лютого, російські опозиційні видання оприлюднили кадри, на яких члени громадського руху "Путь домой" покладають квіти та збираються біля пам'ятників у Москві, Санкт-Петербурзі, Владивостоці та Єкатеринбурзі. Вони закликали до демобілізації своїх родичів.

Крім того, за даними ISW, члени руху також відвідали передвиборчий штаб кандидата в президенти Росії Владислава Даванкова у Москві та передали його команді листи із закликом до демобілізації.

Аналітики такого нагадали, що минулого тижня російська влада спробувала піддати цензурі протест членів "Путь домой" біля могили Невідомого солдата в Москві та на сусідній Манежній площі.

"ISW продовжує вважати, що цензурування і дискредитація владою громадського руху "Путь домой" підкреслюють відчайдушне прагнення Кремля припинити діяльність цих рухів, особливо напередодні президентських виборів у Росії в березні 2024 року", — йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, у листопаді у Росії дружини та матері мобілізованих також виходили на акції протесту. Тоді російська влада, ймовірно, запропонувала сім'ям військових збільшити грошові виплати в обмін на те, що вони утримаються від протестів.

Додамо, представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов заявляв, що мобілізація в Росії триває на постійній основі, але жителів Москви вона здебільшого оминала. Проте у майбутньому це їх неминуче торкнеться.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 11.02.2024 07:39