Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

У Росії почалися масштабні збої в роботі інтернет-ресурсів та месенджерів, — ЗМІ

У середу, 21 серпня, на території Росії стався масштабний збій у роботі інтернет-сервісів. Люди повідомляють про проблеми з доступом до популярних месенджерів, соцмереж та сайтів.

Як повідомляє Telegram-канал "Агентство. Новости", найбільше скарг надійшло щодо роботи Telegram та WhatsApp.

Водночас проблеми з доступом до цих месенджерів спостерігають не лише росіяни, а й жителі Казахстану та Узбекистану, але саме користувачі у РФ натрапили на найбільші труднощі.

Загалом зафіксовано збої в роботі таких сервісів, як Pornhub, Wikipedia, Twitch, Skype, Discord, Steam та Roblox. Так, деякі люди повідомляють про проблеми з доступом до сайтів банків, мобільних операторів, соціальної мережі "ВКонтакте" та російської пошукової системи "Яндекс". Зокрема, навіть сайт "Сбой.рф", який був створений для відстеження збоїв у роботі інтернет-ресурсів, став недоступним для багатьох користувачів.

"Таке зазвичай буває, коли вони включать так званий "режим антимесенджер". Аналогічні проблеми виникали під час погромів та протестів в Дагестані, Якутії та Башкирії. У мене повне відчуття, що щось трапилося, але тепер на федеральному рівні", — сказав директор "Товариства захисту інтернету" Михайло Климарьов.

Водночас технічний директор "Роскомсвободи" та засновник Privacy Accelerator Станіслав Шакіров наголосив, що таке було вже у 2018 році. "Роскомнадзор", зважаючи на все, намагався блокувати Telegram, а далі блокування Telegram зашкодило роботі інших ресурсів в російському сегменті інтернету. Він зазначив, що у 2018 році "Роскомнадзор" був змушений припинити блокування після того, як постраждали інші ресурси замість Telegram. Однак зараз у відомства з'явилося значно більше можливостей, які дозволяють блокувати неугодні речі ефективніше.

"Зараз вони технологічну можливість розгорнули та намагаються її налаштовувати так, щоб це працювало. Власне, ось те, що ми бачимо" — додав він, порадивши росіянам купувати VPN.

Зокрема, сам "Роскомнадзор" пояснив такі перебої в роботі інтернет-ресурсів та месенджерів DDOS-атаками на російських операторів зв'язку.

Нагадаємо, раніше видання "Медуза" повідомляло, що відеохостинг YouTube перестав відкриватися на комп'ютерах та мобільних пристроях у користувачів у Росії. Американський сервіс не завантажувався, через що користувачі не могли дивитися відео або залишати коментарі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 21.08.2024 16:25