На фото: Як-130. Джерело: росЗМІ

У Росії розбився навчально-тренувальний літак Як-130: що про нього відомо

У Волгоградській області Росії розбився навчально-бойовий літак Як-130. Аварія сталася під час виконання навчально-тренувального польоту.

Як повідомляє "Мілітарний", посилаючись на російського пропагандиста, який адмініструє тематичний авіаційний канал Fighterbomber, екіпаж літака нібито успішно покинув літак і зараз перебуває в госпіталі.

Попередньо, причиною падіння російського навчально-бойового літака стала відмова авіаційної техніки. Наразі її розслідує спеціальна комісія. Коли саме впав літак — невідомо.

Що відомо про Як-130

Як-130 у Росії прийшов на заміну парку тренувальних літаків L-39, які виготовлялись у Чехословаччині. Першу партію з 12 таких літаків російські військові отримали у 2010-2011 роках. Наразі в окупантів є понад сто таких літаків. 

У РФ такі літаки входять до складу тренувальних авіаполків повітряно-космічних сил. Окупанти використовуються їх для практичної підготовки льотчиків. Цей літак також може використовуватися для підготовки пілотів в умовах, які є наближеними до бойової ситуації. Йдеться про умовне або реальне застосування озброєння типу "повітря-повітря" або "повітря-земля".

Зокрема, завдяки можливості застосування ракетно-бомбового озброєння літак часто використовують для поліпшення навичок пілотів армії держави-агресора у скиданні авіаційних бомб та стрільбі некерованими авіаційними ракетами.

Нагадаємо, у серпні в Іркутській області Росії під час виконання планового польоту розбився стратегічний бомбардувальник Ту-22м. Літак упав у безлюдній місцевості, нібито обійшлось без руйнувань.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 10.10.2024 13:25