Фото: nikopoltoday.com

У Росії закінчився запас бензину: Politico назвало причину

У Росії закінчилися запаси бензину. Нестачу палива пов'язують з атаками безпілотників по нафтопереробних заводах агресора.

Про це пише Politico.

Хвиля ударів безпілотників по нафтопереробних російських заводах призвела до того, що у найбільшій у світі нафтодержаві закінчився запас бензину. Згідно з урядовими даними, ціни на дизельне пальне для російських споживачів лише за останній тиждень зросли майже на 10%.

Ціни на бензин також зросли на понад 20% з початку року та досягли шестимісячного максимуму. Відповідно постачання зменшується, і підприємства змушені призупиняти виробництво.

За даними видання, минулої середи два сховища палива, що належать російському енергетичному нафтопереробному заводу "Роснефть" були серйозно пошкоджені безпілотниками. Понад десяток нафтопереробних заводів у дев’яти російських регіонах зазнали подібного удару цього року. 

До того ж Росія скоротила експорт палива до майже історичного мінімуму. Для Москви це і політична, і військова проблема. Тепер агресорові доведеться вибирати між максимізацією грошового потоку, що наповнює "військову скриньку" країни, або забезпеченням того, щоб її солдати могли заправляти свою техніку.

Нагадаємо, у березні Росія збільшила імпорт бензину із сусідньої Білорусії, щоб впоратися з ризиком дефіциту на внутрішньому ринку через позаплановий ремонт на російських нафтопереробних заводах після атак дронів.

Додамо раніше видання Financial Times оприлюднило інформацію, що атаки українських безпілотників на російську енергетичну інфраструктуру можуть призвести до зростання світових цін на нафту та бензину. Тому в США закликали припинити ці удари, мовляв, це може зашкодити переобранню президента Джо Байдена.

Своєю чергою віце-прем’єр із питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила, що нафтопереробні заводи на території Росії є законними цілями України з військового погляду. У цьому випадку українські військові та силовики діють за стандартами НАТО.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 30.04.2024 21:20