Місце падіння дрона. Джерело: Digi24

У Румунії знову виявили уламки російського дрона

У Румунії в районі сіл Нуферу та Вікторія в окрузі Тульча знайшли уламки російського дрона, який, імовірно, впав там після нічної атаки 13 вересня РФ по Одещині.

Про це повідомило Міністерство оборони Румунії на своїй Facebook-сторінці. Зараз у цей район направили два гвинтокрили.

"Екіпаж вертольота IAR 330 Puma ВПС Румунії в середу, 13 вересня, близько 11:30, в районі міст Нуферу і Вікторія виявив уламки, найімовірніше, від дрона, які були розкидані на площі в декілька десятків метрів", — йдеться в повідомленні.

Румунська влада відправила на місце події ще один вертоліт військово-повітряних сил зі спеціалізованою групою на борту для проведення попередніх польових досліджень і взяття проб для проведення експертиз.

Міноборони Румунії пообіцяло оприлюднити деталі в залежності від отриманих даних із поля. Румунська агенція Digi24 уточнила, що про падіння російського дрона повідомили місцеві мешканці.

"Що стосується конкретних пошкоджень чи пожеж у зазначеному районі, то про такі випадки немає інформації", — зазначили медійники.

Мапа: Digi24

Мапа: Digi24

Варто зазначити, що на території Румунії, яка є членом НАТО, вже не вперше фіксують падіння уламків російських безпілотників.

Попереднє падіння російського дрона у Румунії: що відомо

Під нічної атаки "шахедами" по портовій інфраструктурі Одеської області на Дунаї 4 вересня дрони-камікадзе впали на території Румунії. Державна прикордонна служба України повідомила, що це відбулося неподалік Ізмаїльського порту.

У Міністерстві закордонних справ України закликали партнерів прискорити забезпечення України додатковими сучасними системами протиракетної та протиповітряної оборони, а також бойовою авіацією, які посилять захист інфраструктури України, а також суміжних держав.

Міністерство оборони Румунії у спеціальній заяві засудило атаки на українські об’єкти та цивільну інфраструктуру. У румунському відомстві назвали їх невиправданими та такими, що порушують усі міжнародні гуманітарні правила. Водночас міністерка закордонних справ Румунії Лумініца Одобеску повідомила, що атаки Російської Федерації по інфраструктурі на Півдні України несуть ризики для її країни.

Водночас президент Румунії Клаус Йоганніс заперечив падіння російських безпілотників 4 вересня на території його країни. Він заявив, що не було знайдено жодної деталі від дрона країни-агресорки.

Також румунський лідер наголосив, що держава повністю контролює свій повітряний простір і має "надзвичайно сильні гарантії безпеки". Крім того, Йоганніс зауважив, що країни НАТО визначилися з алгоритмом дій на випадок, якщо "щось впаде на їхню територію".

Згодом — після того, як уламки все ж виявили, — президент Румунії зробив нову заяву, зазначивши, що в разі підтвердження цього факту — це буде "серйозне порушення". До того ж Йоганніс знову назвав атаки на українську інфраструктуру в регіоні Дунаю воєнним злочином.

Нагадаємо, раніше румунські журналісти показали, який вигляд має місце, де впав дрон. Там відчутні наслідки сильного удару та вибуху. Дерева в цьому районі спалені, на них більше немає гілок і листя. На місці вибуху все зруйноване.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 13.09.2023 15:21