Фото ілюстративне. Джерело: europa.eu

У Швейцарії повідомили, скільки країн світу підтвердили участь у Глобальному саміті миру щодо України

Глобальний саміт миру, де обговорять війну в Україні, відбудеться 15-16 червня у Швейцарії. Участь у важливому заході підтвердили 50 країн.

Про це повідомив SwissInfo з посиланням на заяву керівника відділу комунікацій міністерства закордонних справ Швейцарії Ніколя Бідо.

За його словами, серед лідерів, які братимуть участь у мирному саміті, є президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн та очільник Європейської ради Шарль Мішель, канцлер Німеччини Олаф Шольц, прем'єр-міністерка Італії Джорджія Мелоні, прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо, президент Франції Еммануель Макрон та інші.

Водночас Бідо наголосив, що швейцарське міністерство закордонних справ задоволене таким результатом, однак очікує більшого.

"Там присутні провідні європейські країни, але ми також хотіли би, щоби приїхали якомога більше країн Глобального півдня, тому що ми хочемо провести відкриту дискусію про всі можливості та роздуми про мир в Україні", — сказав представник швейцарського дипломатичного відомства.

Він зазначив, що в міністерстві очікують на великий склад учасників мирного саміту, тому Швейцарія намагається переконати інші держави, які ще не зробили вибору.

До того ж Бідо акцентував, що Росія не братиме участі в події, але залучення її до саміту в майбутньому є однією з цілей зустрічі на рівні лідерів.

"Ми перебуваємо на етапі підготовки, ми не укладатимемо мир як такий у Бюргенштоку, але ми насправді хотіли би запустити процес, у якому братиме участь Росія. Тому ми підтримуємо з нею контакт", — пояснив представник міністерства закордонних справ Швейцарії.

Нагадаємо, декілька днів тому канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що в запланованому на наступний місяць саміті щодо України є велика перспектива та можливість змінити ситуацію. Зустріч політичних лідерів світу стане великим кроком уперед задля досягнення миру у світі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 15.05.2024 23:55