Фото: pixabay

У США хірурги вперше провели операцію плоду в утробі матері

У Сполучених Штатах Америки лікарі здійснили унікальну операцію. Хірурги провели оперативне втручання плоду в утробі матері та вилікували серйозну ваду розвитку головного мозку дитини.

Про це повідомляє Science Alert. Для лікування рідкісної вади хірурги Бостонської дитячої лікарні та Жіночої лікарні Брігама в США застосували хірургічну техніку під назвою "емболізація".

Ненароджений малюк мав судинну аномалію — ваду розвитку вени Галена, однієї з великих кровоносних судин черепа, що загрожує смертельними ускладненнями після народження дитини. Завдяки унікальній процедурі малюк народився передчасно, але у нього не виникло ускладнень.

"Ми раді повідомити, що у віці шести тижнів дитина розвивається напрочуд добре, не приймає жодних ліків, нормально харчується, набирає вагу і вже повернулася додому. Немає жодних ознак негативного впливу на мозок", — каже Даррен Орбах, нейроінтервенційний радіолог з Бостонської дитячої лікарні та Гарвардської медичної школи.

Лікарі прооперували плід на 34-му тижні вагітності жінки  вони використовували ультразвук для проведення процедури емболізації. Процедура призвела до передчасного розриву плодових оболонок у матці, однак, коли дитина з'явилася на світ, її серцево-судинна система працювала нормально.

Оскільки пологи були передчасними, дитині довелося кілька тижнів перебувати у відділенні інтенсивної терапії новонароджених, протягом яких лікарі продовжували спостерігати за станом її мозку. Медики не побачили жодних ознак неврологічних порушень, накопичення рідини або кровотечі, тож матір з немовлям виписали й відправили додому.

"Оскільки це перший пацієнт у поточному клінічному дослідженні, метод ще не готовий до широкого застосування. Одного успішного випадку недостатньо, щоб встановити закономірність успіху. Майбутні випадки лікування можуть протікати не так гладко; чи переважають плюси над ризиками процедури, ще належить з'ясувати", — кажуть лікарі.

Нагадаємо, у квітні у Першому медичному обʼєднанні Львова вперше в Україні здійснили остеоінтеграційне протезування — імплантацію протеза безпосередньо в кістку пацієнта. Операцію провели захиснику України, який втратив обидві ноги.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 08.05.2023 19:21