Ентоні Блінкен. Джерело: ABC

У США заявили про чіткий зв'язок війн в Україні та на Близькому Сході

Державний секретар США Ентоні Блінкен вважає, що його країна повинна забезпечити подальшу підтримку України й Ізраїлю в одному пакеті. За його словами, ці війни пов'язані між собою.

Таку заяву він зробив у вівторок, 32 жовтня, під час слухань у Сенаті. Блінкен наголосив, що у війнах в обидвох країнах деструктивну роль відіграють Іран та Росія.

"Конфлікти в Україні та на Близькому Сході мають чіткий зв’язок", — сказав державний секретар США.

Він зауважив, що традиційні канали Росії для забезпечення її військових потреб перекрили міжнародні санкції й обмеження. Однак країна-агресор дедалі більше звертається за допомогою до Ірану. Це свідчить про двосторонній рух, бо Москва пропонує Ірану передові військові технології, які становлять загрозу безпеці Ізраїлю.

"Якщо дозволити Росії перемогти за підтримки Ірану, то це підбадьорить і Москву, і Тегеран", — акцентував Блінкен.

Держсекретар додав, що противники США та країн Заходу "визнають, що наші стратегії працюють, і вони продовжують робити все можливе, щоби завадити нам". Адже багато хто на світовій арені робить ставку на те, що США втратять об’єднану позицію або відвернуться на внутрішні проблеми.

Саме тому запит президента США Джо Байдена на додаткове фінансування національної безпеки, який передбачає одночасну підтримку як Україні, так і Ізраїлю, необхідно схвалити.

Блінкен вважає, що запит також має вирішальне значення, щоби випередити стратегічних конкурентів США, таких як Китай, і посилити стримування в інших регіонах. Він може допомогти зменшити вплив наслідків російської війни для продовольчої та енергетичної безпеки у світі та зміцнить внутрішню безпеку для американців у власній країні.

Нагадаємо, що раніше сьогодні Мітч Макконнелл, який є лідером республіканців у Сенаті США, виступив за виділення допомоги Україні й Ізраїлю в межах єдиного пакета. Водночас Палата представників наполягає на окремих законопроектах.

За даними CNN, уже цього тижня новообраний спікер Палати представників США Майк Джонсон поставить на голосування законопроект, який передбачає лише допомогу Ізраїлю. Мітч Макконнелл виступив за включення допомоги Україні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 31.10.2023 17:14