Фото: соцмережі

У США звинуватили Росію у катастрофі на Каховській ГЕС і пояснили причину

Російська Федерація відповідальна за підрив Каховської ГЕС. Якби російська армія не вторглась в Україну, то руйнування дамби на водосховищі і затоплень територій не було б.

Про це на брифіну заявила речниця Білого дому Карін Жан-П’єр.

Вона зазначила, що катастрофи б не сталось, якби РФ не напала на Україну. Тому відповідальність лежить на Росії, яка контролювала станцію. Щоправда, США продовжують вивчати причини руйнування ГЕС.

"Ми продовжуємо оцінювати, що сталося. Ми спілкуємося з українцями. Руйнування і спустошення, які ми бачимо, розбивають серце. Ми зробимо все можливе, щоб допомогти народу України… Ця гребля була під контролем Росії. І вона несе відповідальність за руйнування, спричинені цією війною", — сказала Жан-П’єр.

Нагадаємо, мешканцям окупованих Олешок російські військові не дозволяють самостійно евакуюватися із міста. Населений пункт вже затоплено на 90% після підриву Каховської ГЕС у Херсонській області.

Рівень води в Каховському водосховищі впав на 2,8 метра до позначки 14,03 метра. Погодинні темпи втрат дещо сповільнилися — до п'яти-семи см/год, на відміну від вчорашніх показників 11 см/год.

Також ми писали, що до підриву Каховської ГЕС можуть бути причетні військовослужбовці 1-го батальйону 205-ї мотострілецької бригади з міста Будьонівськ Ставропольського краю Росії. Нині вони під виглядом цивільних намагаються "евакуюватися" на правий берег Дніпра Херсонщини.

Руйнування греблі Каховської ГЕС суттєво змінює географію і топографію херсонської ділянки фронту на півдні України. Затоплення зруйнували багато укріплень першої лінії оборони росіян на лівому березі Дніпра у Херсонській області

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 08.06.2023 08:40