Фото: poglyad.tv

У світі 21 лютого відзначають Міжнародний день рідної мови: історія свята

У середу, 21 лютого, у світі відзначають Міжнародний день рідної мови. Це свято запроваджено ЮНЕСКО з метою максимального збереження мов всіх народів планети та шанобливого ставлення до них. Уперше його відзначили у 2000 році.

Міжнародний день рідної мови: історія свята

Історія свята, на жаль, має дуже трагічний початок. 21 лютого 1952 року у Бангладеші почалися масові протести, організовані студентами, через те що пакистанська влада проголосила офіційною і єдиною державною мовою — урду. Проте, нею розмовляло лише 3% населення. Поліцейські жорстоко розганяли протести та, навіть, вбили кількох молодих людей. У пам'ять про тих, хто загинув у боротьбі за рідну мову, обрали цю символічну дату.

У жовтні 1999 року на тридцятій сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО було запроваджено Міжнародний день рідної мови як привід для роздумів та зосередження уваги на мовному питанні. 

Як відзначають день рідної мови в Україні

В Україні це свято існує з 2002 року, коли з метою зміцнення державотворчої функції української мови, сприяння вільному розвитку і використанню інших мов національних меншин України, Президент України підписав відповідне розпорядження про відзначення Міжнародного дня рідної мови.

Це свято є особливим для усіх нас, адже українська мова є найціннішим багатовіковим надбанням, душею нашого народу та його генетичним кодом. Протягом багатьох віків наші предки не лише відстоювали свободу рідної української землі, а й право на існування та визнання української мови. Сьогодні наша велична і милозвучна мова гордо лунає з вуст мільйонів людей. Тож головне завдання кожного українця — любити, берегти та збагачувати материнське слово.

В Україні 21 лютого до Міжнародного дня рідної мови проведуть шостий онлайн-диктант кримськотатарською мовою. Проведення онлайн-диктанту кримськотатарською мовою є акцією єднання на підтримку рідної мови та нагадування про незаконні переслідування активістів у Криму, проти яких було сфабриковано політично вмотивовані справи.

Текст цьогорічного онлайн-диктанту написав активіст, журналіст кримськотатарської газети "Авдет", член команди організаторів диктанту, кримський політв'язень Асан Ахтемов. Диктант читатиметься о 18:00 за київським часом у прямому ефірі на YouTube каналі та FB-сторінці Nefes.

Міжнародний день рідної мови — гарний привід нагадати собі, що державною мовою в Україні є українська. Крім цього, українська мова є рідною майже для 50 мільйонів людей по всьому світу. За даними ЮНЕСКО, сьогодні у світі існує близько шість тисяч мов, 43% з них знаходяться під загрозою зникнення.

Нагадаємо, 19 лютого у нашій державі відзначали День Державного герба України — пам'ятну дату, що нагадує про встановлення державного символу. Цього дня 1992 року Верховна Рада затвердила тризуб як Малий герб України, визначивши його головним елементом Великого Державного герба.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 21.02.2024 14:40