Фото: Pixabay

У світі відзначають День чизбургера: як він з'явився і чому такий популярний

Щороку 18 вересня у світі відзначають День чизбургера. Мабуть, немає нічого американськішого, ніж цей фастфуд, який вже ціле століття не втрачає своєї популярності. Чизбургер бере участь у дослідженнях на користь для здоров’я, його варіаціям присвоюють різні звання, а кухарі в усьому світі продовжують шукати ідеальний рецепт цієї страви. Хоч День чизбургера є неофіційним, та сьогодні у ресторанах Сполучених Штатів роблять знижки на цей гамбургер й навіть подають його безкоштовно.

Про те, як з’явися чизбургер, у чому секрет успіху цієї страви й що кладуть ресторани всередину, аби зробити смак насиченішим — розповідаємо у нашому матеріалі.

Історія появи чизбургера

Гамбургери набули популярності у Сполучених Штатах Америки наприкінці XIX століття, коли розведення великої рогатої худоби в країні масштабувалося й уможливило широке споживання яловичини. Додавати сир у класичні гамбургери почали приблизно у 1920-х роках.

Теорій походження чизбургера кілька. Найпопулярніша розповідає історію 16-річного Лайонела Штернбергера, який працював у магазині сендвічів свого батька в Пасадені, Каліфорнія. Стверджується, що 1924 року Штернбергер експериментально кинув шматок сиру на гамбургер, чим винайшов новий вид популярного бутерброда.

чизбургер

Фото: Pixabay

Доказів, що чизбургер з'явився саме так, немає, а рання згадка про нього в меню зустрічається тільки за 1928 рік, коли ресторан O'Dell's з Лос-Анджелеса почав пропонувати своїм гостям чизбургер з перцем чилі. При цьому ресторан Kaelin's у Луїсвіллі, штат Кентуккі, заявив, що винайшов чизбургер 1934 року, а через рік торгова марка для назви "чизбургер" була зареєстрована Луї Баластом для його закладу Humpty Dumpty Drive-In у Денвері, штат Колорадо.

Не плавленим сиром єдиним: у чому секрет успіху чизбургера

Попри те, що історія появи чизбургера доволі туманна, а справжній автор досі залишається невідомим, цей вид гамбургерів завоював величезну популярність. Є навіть відомості, що 40% бургерів, які подаються в США, містять сир. У ж чому полягає секрет такого попиту на чизбургери?

Для приготування чизбургера скибочку сиру зазвичай кладуть поверх смаженої м'ясної котлети незадовго до того, як котлета повністю приготується. Це надає чудову ніжну текстуру сиру та всьому бургеру і є одним із тих факторів, якими пояснюється народна любов американців до чизбургерів.

котлета сир

Фото: Pixabay

До речі, в ресторанах швидкого харчування до чизбургерів зазвичай додають плавлений сир. Але цю страву можна готувати з чедером, сиром моцарела, швейцарським сиром, сиром пепер джек і сиром з пліснявою. У ресторанах високої кухні, де також подають чизбургери, можуть використовувати й різні преміальні сири.

До м'ясної котлети та сиру в чизбургері можуть бути додані інші інгредієнти, такі як бекон, помідори, солоні огірки, цибуля, авокадо або гуакамоле, тушковані гриби, соус чилі, кетчуп, майонез, гірчиця. Чизбургер може містити більше однієї скибочки сиру і більше однієї котлети й тоді може називатися подвійним, потрійним тощо.

рецепт чизбургера

Фото: Pixabay

Цікаві історії про чизбургер

У 2017 році Mallie's Sports Grill & Bar приготував гігантський чизбургер вагою майже 1800 фунтів (816 кг), що дало йому звання найбільшого комерційного чизбургера у світі. Найменший чизбургер у світі було зроблено у Японії.

Найдорожчий бургер у світі коштує п'ять тисяч євро. Його приготували 2021 року в голландському ресторані De Daltons й назвали The Golden Boy ("Золотий хлопчик"). Всередині булочки, замішаної на шампанському Dom Perignon, котлета з м'яса ваґю, хамон, чорна ікра, а також безліч інших дорогих продуктів. Для максимальної ефектності — зверху бургер покрили їстівним золотом.

2012 року у США кухарі приготували рекордний за розмірами чизбургер. Він важив 914 кілограмів й був діаметром близько трьох метрів. Гігантський бургер потрапив до Книги рекордів Гіннеса.

найбільший чизбургер

Найбільший у світі чизбургер / Black Bear Casino Resort

Попередній рекордний чизбургер важив 400 кілограмів. На його приготування пішло 27 кілограмів свинини, 23 кілограми салату, 23 кілограми цибулі й 18 кілограмів сиру.

Нещодавнє дослідження Університету Макмастера в Канаді підтвердило, що регулярне вживання чизбургерів, навіть із їх поєднанням молочних продуктів та м'яса, корисне для серця та здоров'я. Можна з'їдати до 70 грамів на день і добре проводити час. Його елементи містять корисні інгредієнти, які формують добре збалансовану дієту. (Відповідна інформація має винятково ознайомлювальний характер, а тому не може бути основою для медичних висновків. Для  отримання медичної консультації, обов’язково зверніться до лікаря).

Раніше TrueUA ділився рецептом овочевої лазаньї, яка особливо смакуватиме тим, хто дотримується дієтичного харчування. Вона може бути чудовим варіантом для сніданку, обіду або вечері. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Lifestyle, 18.09.2024 17:35