Фото ілюстративне зі соцмереж

У світі зменшується кількість курців: оновлена статистика ВООЗ

Споживачем тютюну є кожний п’ятий дорослий у світі. Водночас зберігається тенденція до зменшення кількості курців.

Про це повідомляє Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ).

За оновленими даними ВООЗ, зараз у світі налічується 1,25 мільярда дорослих споживачів тютюну. Це приблизно кожен п'ятий. У 2000 році курив кожен третій дорослий. Тобто кількість тютюнозалежних у світі зменшується.

"За останні роки було досягнуто значного прогресу в боротьбі з тютюном, але немає часу для самовдоволення. Я вражений тим, до якої глибини йде тютюнова промисловість, щоб отримати прибутки ціною незліченних життів. Ми бачимо, що в ту хвилину, коли уряд вважає, що виграв боротьбу з тютюном, тютюнова промисловість користується можливістю маніпулювати політикою охорони здоров’я та продавати свою смертоносну продукцію", — заявив директор Департаменту зміцнення здоров’я ВООЗ Рюдігер Креч.

Відомо, що наразі 150 країн світу успішно скорочують вживання тютюну. Так, у Бразилії кількість курців з 2010 року зменшилася на 35%.

Найбільше вживають тютюн у Південно-Східній Азії — 26,5% населення. Проте у Європі курців теж досить велика кількість — 25,3%. Варто зазначити, у цьому регіоні куріння серед жінок вдвічі поширеніше, ніж загалом у світі. 

Всесвітня організація охорони здоров'я вважає, що до 2030 року саме Європа матиме найвищі показники у світі за розповсюдженістю вживання тютюну — трохи більше ніж 23%.

За статистикою діти віком 13–15 років у більшості країн вживають тютюнові та нікотинові вироби. ВООЗ закликає країни продовжувати впроваджувати політику контролю над тютюном і боротися з втручанням тютюнової промисловості.

"Щоб захистити майбутні покоління та забезпечити подальше скорочення вживання тютюну, ВООЗ присвятить цьогорічний Всесвітній день без тютюну захисту дітей від втручання тютюнової промисловості", — додали в організації.

Нагадаємо, з 11 січня 2024 року набрали чинності нові норми стосовно маркування пачок сигарет і тютюнових виробів. Відтепер попередження про шкоду куріння займатимуть 65% площі пачки.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 17.01.2024 17:46