Фото: Офіс президента

"У світу немає бути ілюзій щодо Росії": Зеленський оцінив ймовірність теракту на Запорізькій АЕС

Президент Володимир Зеленський заявив, що після підриву Каховської гідроелектростанції від країни-агресорки можна очікувати чого завгодно, у тому числі й теракту на Запорізькій АЕС.

Про це гарант розповів під час відеозвернення.

Він зазначив, що після інформації розвідки про ймовірний теракт, Україна проінформувала міжнародних партнерів про ймовірні ризики.

"Провели брифінг для країн-партнерів щодо ситуації на Запорізькій атомній станції. Були представники країн "Великої сімки", "Великої двадцятки", представники міжнародних організацій. Тут, в Офісі. Від ГУР, від команди Офісу, від наших дипломатів надана наявна інформація. Наш принцип простий: світ повинен знати про те, що готує окупант. Кожен, хто знає, має діяти. Звичайно, після російського теракту на Каховській ГЕС та свідомих ударів терористів по інших дамбах та енергетичних обʼєктах уже давно ні в кого у світі не має бути якихось ілюзій щодо Росії", — розповів президент.

Очільник держави зазначив, що "Росія зараз є глобальним центром цинізму, і звідти може надійти будь-який наказ на будь-яке зло". Тому світ має запобігти будь-яким радіаційним інцидентам і тим більше — радіаційній катастрофі.

"Ми продовжимо інформувати партнерів. Буде надана інформація й тим країнам, які удають певну нейтральність навіть зараз. Очевидно, що радіація не питає, хто нейтральний, і може досягти будь-кого у світі. Відповідно, будь-хто у світі зараз може допомогти, і що робити – цілком відомо", — зазначив Зеленський.

Крім того, гарант вкотре наголосив на повній деокупації Запорізької АЕС. Він зауважив, що це має бути зроблено як найшвидше.

"Будь-хто, хто заплющив очі на окупацію Росією такого обʼєкта, на мінування Росією території та споруд атомної станції, фактично сприяє не одному лише цьому російському злу, а терору загалом. І сьогодні ж я доручив міністру внутрішніх справ України Клименку Ігорю провести всі необхідні заходи, всю необхідну розʼяснювальну роботу з нашими людьми щодо всіх наявних ризиків. І найближчим часом це буде зроблено", — резюмував гарант.

Нагадаємо, українська розвідка отримала інформацію про те, що Росія розглядає сценарій терористичного акту з викидом радіації на Запорізькій атомній станції. Окупанти все підготували для цього. Українська влада неодноразово звертала увагу західних партнерів, що росіяни мінують ЗАЕС і Каховську ГЕС, бо бачать відсутність адекватної союзної реакції. 

Водночас очільник Міністерства закордонних справ Дмитро Кулеба вважає, що країна-агресорка Росія отримає попередження про наслідки, які її чекають, у разі теракту на Запорізькій АЕС. Він також наголосив, що найкращий спосіб запобігти майбутнім трагедіям, які вчинить Росія, — дати українським військовим все необхідне озброєння, щоб вони могли вигнати агресорів з української території.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 22.06.2023 22:58