Фото: ВРУ

У третини депутатів під час війни з'явилися нові авто та нерухомість, — журналісти

Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, народні обранці почали частіше отримувати майно в користування. Крім того, у третини депутатів у 2022 році зафіксовано придбання нових авто чи нерухомості.

Про це йдеться у матеріалі "Економічної правди".

Журналісти проаналізували декларації депутатів за 2022 рік, термін подання яких сплив 31 січня 2024 року і виявили багато цікавого.

Зокрема, за перший рік війни народні обранці задекларували 134 нових транспортних засобів, крім 304-х, які вони вже мали. Ще 109 депутатів придбали хоча б одне нове авто, а 25 нардепів машин не мають або не подали декларацій. Серед найулюбленіших марок депутатів — Mercedes (19 авто) і Lexus (11 авто).

Щодо нерухомості, то у депутатів з'явилося 260 нових об’єктів на додачу до майже тисячі набутих до війни (квартири, будинки та земельні ділянки). Нову нерухомість придбав кожен третій депутат. З розрахунку на одного члена фракції найбільша частка нових активів — автомобілів та об’єктів нерухомості — у народних депутатів з групи "Довіра" і партії "Слуга народу".

Дедалі частіше нардепи почали отримувати майно в користування — про це свідчить аналіз близько 1,5 тисячі активів, які депутати набули з вересня 2019 року. До лютого 2022 року автомобілі в 58% нардепів були у власності, тоді як після початку війни — лише в 45% (до отримання значка народного депутата у 2019 році цифра сягала 77%). З майже тисячі об'єктів нерухомості до лютого 2022 року у власності були 59%, а тепер — лише 45% (до обрання депутатами цей показник становив 72%).

"Зміну способу володіння нерухомістю можна пояснити фактором великої війни: багато українців не ризикують вкладати гроші в "цеглу". Щодо автомобілів це виглядає дивно. Скоріше за все, народні обранці не бажають демонструвати суспільству факт купівлі авто під час війни", — зауважують журналісти "ЕП".

Нагадаємо, поки в Україні діятиме воєнний стан народні депутати будуть без відпусток та канікул. Таке рішення прийнято Верховною Радою ще на початку війни.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 02.02.2024 10:23