Блокування трибуни у Верховній Раді. Джерело: Telegram-канал Ярослава Железняка

У Верховній Раді перейменували законопроект про заборону московської церкви: в чому суть

Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної й інформаційної політики переглянув свій висновок до проекту щодо діяльності в Україні релігійних організацій. Він провів низку узгоджувальних рад із відповідними службами, врахував конструктивні пропозиції, що покращують документ.

Про це повідомила прес-служба Верховної Ради на сайті українського парламенту.

Зокрема, комітет підтримав пропозицію викласти назву законопроекту № 8371 у такій редакції: "Про захист конституційного ладу у сфері діяльності релігійних організацій". Також пропонується відтермінувати набрання чинності окремих положень акта.

Комітет затвердив порівняльну таблицю та рекомендує Верховній Раді ухвалити законопроект у другому читанні та в цілому як закон.

Для цього представники комітету провели консультації з Державною службою з етнополітики та свободи совісті. Також врахували правки Головного юридичного управління апарату Верховної Ради.

Відтепер:

  • весь закон набирає чинності через 30 днів після опублікування;
  • пункт, який дає можливість Кабміну готувати відповідну нормативну базу на виконання закону, — на наступний день після опублікування;
  • пункт, який дозволить звертатися до суду щодо припинення діяльності релігійної організації, яка має звʼязок з РПЦ та країною-агресором — через дев’ять місяців після опублікування.

"Фактично цього вистачає, щоб усім українським релігійним організаціям визначитися, який у них шлях. В основі проекту залишилась ідея — держава не забороняє будь-які релігійні організації, в нас свобода віросповідання. Але важливе "але" — жодних зв’язків з країною агресором і РПЦ", — прокоментувала заступниця голови комітету Євгенія Кравчук.

Як відомо, в січні 2023 року Кабінет міністрів України зареєстрував у Верховній Раді проект закону №8371, який унеможливлює діяльність в Україні релігійних організацій, керівний центр управління яких розташований за межами України в державі, що здійснює збройну агресію проти України. Проект фактично забороняє діяльність Української православної церкви московського патріархату.

Цей проект вже схвалений в першому читанні. Комітет декілька разів переглядав свій висновок до другого читання, хоча і рекомендував ухвалити цей закон в цілому. Документ викликав чимало суперечок у сесійній залі, доходило навіть до блокування трибуни.

Нагадаємо, 26 липня народна депутатка України Мар’яна Безугла розповідала, що Верховна Рада остерігається ухвалювати закон про заборону церкви московського патріархату через побоювання негативної реакції США. Насправді ж голосів за законопроект вистачає.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 16.08.2024 14:39