Фото ілюстративне. Джерело: o-flora

У Верховній Раді планують спростити обіг насіння бавовнику: для чого це потрібно

У Верховній Раді України розробили законопроект про спрощену процедуру обігу насіння бавовнику. Він є стратегічною сировиною для оборонної промисловості, зокрема виробництва пороху.

Про це повідомила прес-служба політичної партії "Слуга Народу".

Головний ініціатор законопроекту — народний депутат від "Слуги народу" Степан Чернявський — ініціював проведення семінару з вирощування бавовни в Україні, зокрема, в Бессарабії — регіоні на півдні Одеської області.

На думку Чернявського, бавовник може стати для аграріїв економічно вигідною альтернативою зерновим.

"Це наше пріоритетне завдання, оскільки бавовник є частиною сировини для виробництва пороху, який сьогодні є дефіцитною позицією у світі", — зазначив нардеп.

У семінарі взяли участь міжнародні експерти, науковці з США й Туреччини, українські аграрії та представники насіннєвих компаній. Вони обговорили технології вирощування бавовнику в Україні та можливість забезпечення насіннєвим матеріалом наших аграріїв для виробництва бавовни у промислових масштабах.

"Сам цей дефіцит став стимулом пошуку різних шляхів, в тому числі вирощування й виробництва його в Україні. Пошук нових ніш — це завжди вигідно аграріям", — зазначив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.

Нагадаємо, що на початку березня уряд затвердив порядок використання коштів на компенсацію витрат за гуманітарне розмінування земель сільськогосподарського призначення. Це також підвищить безпеку громад та людей, які проживають у регіонах.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 05.04.2024 15:59