Еммануель Макрон. Джерело: Офіс президента України

У вівторок Франція отримає нового прем'єр-міністра: кого призначить Макрон

Вже у вівторок, 9 січня, новим прем'єр-міністром Франції стане чинний міністр освіти Габрієль Атталь. Відповідне призначення готує президент Франції Еммануель Макрон після відставки Елізабет Борн з посади глави уряду.

Про це повідомляє AFP.

Агентство наголошує, що Борн пішла у відставку 8 січня у той момент, коли Макрон готувався оприлюднити довгоочікувані перестановки в Кабінеті міністрів. Це б мало дати новий імпульс останнім трьом рокам свого президентства.

Після кількох днів "інтенсивних залаштункових маневрів" 34-річний міністр національної освіти та молоді Габріель Аттал став лідером прем'єрських перегонів на наступника Борн. Також серед можливих кандидатів на прем'єрське крісло — 37-річний міністр оборони Себастьєн Лекорню та 43-річний колишній міністр сільського господарства Жульєн Денорманді.

Проте джерело AFP, близьке до уряду, повідомило про найбільші шанси очолити уряд в Атталя.

Варто відзначити, що згідно з французькою системою, президент визначає загальну політику, а прем'єр-міністр відповідає за повсякденне управління урядом. Новий глава уряду стане четвертим прем'єром з 2017 року за президентства Макрона.

За даними The Washington Post, маневрування та зв’язки Кремля з великою кількістю ультраправих партій у всій Європі, зокрема, у Франції, викликають занепокоєння деяких європейських чиновників перед виборами до Європейського парламенту в червні.

Нагадаємо, у грудні стало відомо, що Франція готова надавати фінансову підтримку Україні, аби не допустити перемоги Росії у війні. При цьому президент Франції Емманюель Макрон звернув увагу на те, що в Європі та США починають сумніватися у допомозі Україні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 08.01.2024 23:52